Hramul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dej

Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a fost prezent vineri, 8 noiembrie 2013, la hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dej. Locașul de cult și-a cinstit în această zi în mod deosebit ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost oficiată, în biserica parohială, de la ora 10:00de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au slujit alături de Ierarh Pr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Protopopul de Dej, Pr. Teofil Herineanu și alți preoți din oraș.

În cadrul cuvântului de învățătură, potrivit Radio Renașterea, PS Vasile a vorbit despre lumea văzută și nevăzută, creația lui Dumnezeu: „În fiecare an Sfânta noastră Biserică, la această dată, îi cinstește în mod deosebit pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, mai mari ai obștilor îngerești. Potrivit cunoașterii dăruite Bisericii, Dumnezeu a creat lumea văzută, formată din oameni și tot ceea ce conține o materialitate, dar înaintea lumii văzute Dumnezeu a creat lumea nevăzută, lumea îngerilor, care sunt puteri spirituale, lipsite de materialitate, dar pot să se arate oamenilor cu voia lui Dumnezeu atunci când este nevoie. Îngerii sunt duhuri înzestrate cu o inteligență și cu o putere mult superioară nouă oamenilor, care potrivit cunoașterii Dumnezeiești suntem coroana creației văzute a lui Dumnezeu, micșorați doar cu puțin față de îngeri”.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” din Dej a fost zidită, din piatră și cărămidă, între anii 1900 – 1902. La data de 25 septembrie 1927 biserica a fost sfințită de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan. Între anii 1990 – 1995, biserica a fost extinsă și înfrumusețată cu pictură bisericească. În luna septembrie a anului 1995, biserica a fost resfințită de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Din 2008 s-au desfășurat ample lucrări de renovare exterioare, biserica fiind tencuită, iar apoi a fost pictat noul pridvor al locașului de cult. Toate aceste noi lucrări au fost binecuvântate în 2010 de Preasfințitul Irineu, pe atunci Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente