Hramul Bisericii Sf. Antonie din Târgoviște

Joi, 17 ianuarie 2013, Înaltpreasfințitul Pãrinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, cu ocazia hramului bisericii „Sf. Antonie cel Mare”, Paraclis Arhiepiscopal și Mitropolitan, important moment bisericesc la care au participat numeroși credincioși din Municipiul Târgoviște.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat chipul duhovnicesc ales al Cuv.Antonie cel Mare, unul din cei importanți sfinți ai Bisericii noastre, întemeietor al monahismului răsăritean, riguros ascet, dar și exemplu de slujire, sfințenie și misiune creștină. Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre sensul pe care sărbătoarea hramului o are pentru credincioșii ce frecventează Biserica Kretzulescu, singura din vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și din împrejurimi care are ca ocrotitor pe acest sfânt cuvios, precum și despre importanța istorică deosebită a acestui vechi locaș de cult, rectitorie a boierului Radu Kretulescu, dar care își are originea în primele veacuri creștine.

Biserica Kretzulescu, ce datează din secolul al XIV – lea, prezintă un interes deosebit, din punct de vedere artistic, datorită unor elemente specifice de arhitectură, ce amintesc de stilul gotic, iar, pictura interioară a fost executată, în 1863, de Gheorghe Tattarăscu. Între anii 2001 – 2005, biserica a beneficiat de un amplu program de consolidare, restaurare și conservare, după cum ne-a transmis Biroul de Presă al Arhipiscopiei Târgoviștei.

Comentarii Facebook


Știri recente