Hramul bisericii ”Schimbarea la Față” din Galați

În ziua când întreaga Biserică Ortodoxă cinstește Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, joi, 6 august 2015, credincioșii bisericii grecești din municipiul Galați s-au aflat în zi de sărbătoare.

Manifestările spirituale organizate cu prilejul hramului au debutat încă din ajun, prin oficierea, de către un sobor de preoți și diaconi a slujbei de Priveghere.

Slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat oficialități locale, membri ai comunității elene din Galați, plelerini care au însoțit Icoana Maicii Domnului de la Adam, precum și numeroși credincioși din parohie dar și din întregul municipiu.

Un moment de mare bucurie duhovnicească l-a constituit sosirea Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la mănăstirea Adam, care, de la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, se află în procesiune în majoritatea parohiilor din protopopiatele Galați, Tg Bujor, Covurlui și Tecuci.

La momentul liturgic cuvenit, într-o atmosferă deosebit de evlavioasă, Chiriarhul Dunării de Jos a înălțat rugăciuni pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată peste pământul ars de seceta din ultima perioadă și a rostit rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a purtat în rugăciune pe bolnavii și pe cei aflați în suferință din instituțiile medicale sau din casele lor, pe românii care muncesc în străinătate și pe familiile acestora rămase acasă, pe elevi și tineri spre luminarea minții lor și pe toți creștinii care au nevoie de ajutor de la Dumnezeu.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a purtat un dialog duhovnicesc cu cei 25 de tineri studenți teologi din Biserica Evanghelică de Wurttemberg – Tubingen, Germania, aflați în Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru un schimb de experiență teologic și cultural pe care filiala gălățeană ”Sf. Ap. Andrei” a Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România îl desfășoară de 19 ani, la începutul lunii august.

În încheiere, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori.

Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiționala agapă creștină de care s-au bucurat toți credincioșii prezenți.

Istoric

Biserica greacă din municipiul Galați a fost întemeiată în anul 1866, când, la sărbătoarea Schimbării la Față a fost așezată piatra de temelie.

Sfinţirea noului locaș de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era episcop al Romanului, alături de arhimandritul Eughenie Xiropotamu.

La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos.

Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi şi şcolii elene confesionale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…