Hramul Bisericii românești Sf. Paraschevi din Istanbul a fost serbat în prezența Patriarhului Ecumenic

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost prezent joi, 26 iulie 2018, la hramul ctitoriei brâncoveneşti din cartierul Hasköy – Istanbul ocrotită de Sf. Mc. Paraschevi.

Sanctitatea Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată începând cu ora 10:00 și s-a rugat împreună Pr. paroh Sergiu Vlad și cu membrii comunității ortodoxe româneşti din Turcia.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru victimele incendiilor care au avut loc în Grecia.

Lăcaşul de cult de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur” este, începând cu anul 2004, biserica comunității ortodoxe româneşti din Turcia.

Reînnoirea acordului între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română privind folosirea bisericii Sfânta Muceniţă Paraschevi de comunitatea ortodoxă română a avut loc în 13 martie 2015.

Biserica Sf. Mc. Paraschevi

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncoveneşti, se păstrează cele patru icoane împărăteşti aflate pe catapeteasma sfântului lăcaş: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Tot în lăcaşul de cult din cartierul Hasköy se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692. Ea a suferit moarte martirică aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni şi este prăznuită în 30 aprilie.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente