Hramul Bisericii „Domnița Bălașa” din București

Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București și-a sărbătorit duminică, 10 ianuarie 2016, cel de-al treilea hram, pe Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei. În această zi, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Evenimentele liturgice dedicate hramului au început încă de sâmbătă, 09 ianuarie 2016, când au fost oficiate slujba Vecerniei și a Litiei, urmate de o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei.

În ziua hramului, după citirea Pericopei Evanghelie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre virtuțile Sfântului Ierarh Grigorie: „Acest sfânt pomenit astăzi, considerat mare păstor, adică mare episcop al Bisericii din perioada ei de strălucire, a fost ucenic și frate al marelui Vasile, un sfânt capadocian la fel de cunoscut. În scrierile lui, Grigorie al Nyssei îl numește pe Sfântul Vasile «învățător și tată». Nu îi era tată, ci doar frate mai mare, dar l-a numit așa pentru că Sfântul Grigorie mărturisește că cele mai multe lucruri le-a învățat de la fratele lui. Sfântul Vasile a fost un strălucit teolog și mare lucrător al faptelor bune în Biserica din Cezareea Capadociei, acolo unde a păstorit ca ierarh vreme de nouă ani. Sfântul Grigorie al Nyssei a murit în jurul anului 395, dar a rămas în istoria Bisericii ca unul dintre cei mai mari ierarhi ai perioadei veacului de aur. Astfel de sfinți sunt rugătorii noștri înaintea Împăratului celui fără de moarte. Astfel de sfinți sunt slava Bisericii și ajutorul ei. Dacă el a luptat împotriva ereziilor vremii, împotriva unor curente care aveau duh împotrivitor, ne învață și pe noi că trebuie să fim la fel luptători și păstrători ai dreptei credinței, așa cum a făcut-o el și cu au făcut-o ceilalți mari ierarhi ai Bisericii”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel Englert, pe seama capelei Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din Protopopiatul Sector 2 Capitală. La final, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente