Hramul Bisericii din Săcal – Ungaria

Parohia din Săcal (Körösszakál), închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, și-a sărbătorit cu anticipație hramul sâmbătă, 07 noiembrie 2015, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei.

Cu acest prilej, în biserica parohială a fost săvârșită Sfântă Liturghie de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au participat și numeroase oficialități: Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni de la Giula, Domnul Bulcsu László, Vicepreședintele Consiliului Județean din Bihorul Unguresc (Hajdú Bihar), originar din Săcal, Domnul Pálfi Tamás, Primarul Săcalului, Domnul Répási István, Pastorul Reformat din Săcal și Magyarhomorog, precum și numeroși credincioși din Săcal, Biharugra și alte localități apropiate, din Giula, Seghedin, Oradea, Chișineu Criș, sau Baia Mare.

În cadrul slujbei, fiind și zi de pomenire a morților, au fost săvârșite rugăciuni pentru odihna sufletelor victimele tragicului eveniment, de la clubul Colectiv, din București, pentru ctitorii, slujitorii, credincioșii și binefăcătorii bisericii din Săcal, dar și ai celorlalte locașuri de cult din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, precum și rugăciuni de sănătate pentru tinerii din București aflați pe paturile de suferință ale spitalelor și pentru toți cei bolnavi și rugăciuni pentru pacea și unitatea poporului român.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a se afla din nou în mijlocul credincioșilor săcăleni, la care a slujit vreme de 5 ani, în calitate de stareț al Mânăstirii din Săcal, înainte de a ajunge ierarh. De asemenea, Preasfinţia Sa a vorbit şi despre importanța și actualitatea Sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihai și Gravriil și cinstirea tuturor cereștilor puteri, care ne arată, între altele, importanța bunei rânduieli și a ierarhiei în viața Bisericii și a societății și valoarea absolută a educației creștine, în viața tinerilor, care este binefăcătoare, necesară și deosebit de utilă pentru aceștia și pentru poporul român, din care și ei fac parte.

La final, toți credincioșii au fost invitați la o agapă frățească, oferită din partea Parohiei și a Autoguvernării Românești Locale din Săcal. Cu acest prilej, au fost aniversați credincioșii și credincioasele care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gravriil, precum și Părintele Ionuț Teodor Negrău, la 5 ani de la hirotonia sa întru preot, pe seama Parohiei Săcal.

Comentarii Facebook


Știri recente