Hramul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta – Ungaria

Așezământul Monahal Românesc din Budapesta, închinat Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, împlinește 7 ani de rodnică activitate în mijlocul comunității ortodoxe românești din capitala Ungariei. În Duminica după Botezul Domnului, 10 ianuarie 2016, acest așezământ monahal și-a sărbătorit hramul, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Potrivit tradiției din Biserica Ortodoxă Română și având în acest sens și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în locașul de cult al Așezământului, situat pe Strada Holló (Corbului), nr. 8, din inima Budapestei, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și un numeros sobor de preoți și diaconi, din Ungaria și România, între care s-au numărat Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului Misionar-Pastoral și Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, din Budapesta și Părintele Marius Maghiaru, Protopop Ortodox Român de Budapesta.

La fel ca și în anul trecut (2015), oaspeții de seamă ai Așezământului Monahal Românesc, cu prilejul hramului, au fost Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim și grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care a dat răspunsurile la strană cu multă pricepere, dăruire și profesionalism, spre bucuria sufletească a credincioșilor, veniți în număr mai mare, să ia parte la sărbătoare. Între aceștia, s-au numărat, ca de fiecare dată, Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta și alte persoane din cadrul Ambasadei, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Budapesta și Doamna Gabriela Elekes, Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.

Cuvântul de învățătură al zilei a fost ținut de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, care a elogiat persoana și lucrarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Ocrotitorul Mânăstirii Românești din Budapesta și al multor alte locașuri de cult din întreaga lume și i-a încurajat pe credincioși să rămână întotdeauna statornici în credința lor drept-măritoare și aproape de Bunul Dumnezeu, Care ne poartă de grijă tuturor.

Îndată după Sfânta Liturghie, credincioșii români din Budapesta au mai avut parte de o mare bucurie, printr-un minunat și dinamic concert de cântece patriotice și populare românești din zona Olteniei, dar și din alte zone ale țării, interpretate cu mult talent de tinerii soliști veniți din părțile Mehedințiului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, și care dincolo de preocupările lor aparte pentru muzica bisericească psaltică, au dovedit că se pricep foarte bine să aducă la lumină și alte tradiții vechi și frumoase ale Neamului Românesc. Astfel, în urmă cu patru ani și după numeroase studii de teologie, dar și de conservator, aceștia au dat naștere și grupului folcloric „Izvorașul”, care cercetează cu multă pasiune și promovează cântecele populare și folclorul românesc vechi, din zona Olteniei și Mehedințiului, asemenea Părintelui Gheorghe Dumitrescu Bistrița, care acum un secol a fondat prima revistă de folclor din țară, numită la rândul ei tot „Izvorașul”.

O altă realizare remarcabilă a Episcopiei Severinului și Strehaiei este și publicarea în anul 2014 a celei mai mari colecții de folclor din zona Olteniei, cuprinzând 183 de cântece populare transcrise în notație psaltică de învățătorul și folcloristul Ștefan Basilescu (1864-1953), originar din localitatea Tălpaș, județul Dolj și păstrate până acum în două manuscrise, de la biblioteca Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din București. Cartea a fost realizată prin Asociația „Fii Lupșei”, din județul Mehedinți, cu sprijin financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCM) și este însoțită de un CD omonim, cu 21 de cântece preluate din carte și interpretate de grupul folcloric „Izvorașul” și de Ansamblul de fete „Dorulețul”, din Lupșa de Jos.

O parte din aceste cântece, dar și multe alte piese folclorice, au fost aduse de grupul folcloric „Izvorașul” în fața publicului românesc budapestan, pe care l-a entuziasmat și l-a încântat la propriu, primind din partea lor multe aplauze.

Cântecele au emoționat sufletele tuturor participanților, care în felul acesta s-au simțit mai aproape de Țară și mândri că fac parte dintr-un Popor care a știut să se bucure, la ceas de sărbătoare și este păstrător al unor comori de suflet inestimabile.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adus mulțumire Ierarhului Severinului și Strehaiei și oaspeților dragi din Drobeta Turnu Severin și din părțile Mehedințiului, care și de această dată au luat parte la hramul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta și au bucurat în mod deosebit sufletele tuturor.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat printr-o agapă frățească oferită participanților din partea Așezământului Monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente