Hram la unica parohie bucureșteană ocrotită de Sf. Eustație: Concert și procesiune la Muzeul Satului

Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală, singura ocrotită de Sf. Mc. Eustație, își serbează la sfârșitul săptămânii hramul de toamnă printr-o serie de manifestări cultural-liturgice desfășurate la Muzeul Satului și în biserica parohială.

Evenimentele debutează sâmbătă, 17 septembrie, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Racla cu Moaştele Sfinţilor M. Mc. Eustație, Teopista, Agapie și Teopist va fi dusă pentru închinare la această prestigioasă instituţie muzeală naţională, în intervalul orar 12:00-18:00.

După slujba Vecerniei, oficiată de la ora 16:00 în pridvorul bisericii din lemn TUREA, din cadrul muzeului, va fi organizată o procesiune cu Sfintele Moaste pentru a da o mărturie creştină şi a-i face cunoscuţi mai bine pe Sf. Mari Mc. Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist, mai ales că Muzeul Satului este vizitat de foarte mulţi bucureşteni la sfârșit de săptămână.

Program

 SÂMBĂTĂ, 17 SEPTEMBRIE (Muzeul Satului)

15.00-16.00Concertul BUCURIA CREDINŢEI (a XII-a ediţie, partea întâi) susţinut de Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, dirijat de părintele Arhid. Prof. Răzvan-Constantin Ştefan şi grupurile de corn: SONNEURS DE TROMPETE DE CHASSE (Franţa) şi GRUPUL DE GOARNĂ SECUIASCĂ DE VÂNĂTOARE DIN ROMANIA;
16.00-17.00Slujba Vecerniei în pridvorul bisericii din lemn TUREA, amplasata in partea noua a Muzeului Satului;
17.00 – 17.30  – procesiune cu racla cu Sfintele Moaște în incinta Muzeului Satului.

DUMINICA, 18 SEPTEMBRIE, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

8.30 – Utrenia;
9.30 – Procesiune cu Sfintele Moaste in jurul bisericii;
9.45 – Sfânta Liturghie;
17.30 – Slujba Vecerniei;
18.30 – Concertul intitulat BUCURIA CREDINTEI (editia a XII-a, partea a doua) sustinut de corul mixt CANTICUM dirijat de Razvan Rados şi grupurile de corn: SONNEURS DE TROMPETE DE CHASSE (Franţa).

LUNI, 19 SEPTEMBRIE, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

17.30 – Slujba Vecerniei cu Litie

MARTI, 20 septembrie, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

8.30  – Utrenia;
10.00 – Sfânta Liturghie;
11.45 – Slujba de pomenire a ctitorilor, slujitorilor, binefăcătorilor bisericii si membrilor comunității parohiale trecuți la Domnul.

La evenimente vor participa preoţi din Protoieria Sectorului 2 Capitală, profesori şi elevi de la şcolile gimnaziale şi colegiile naţionale din cuprinsul parohiei, membri ai Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti din România, care îl au ca ocrotitor pe Sf. M. Mc. Eustaţie.


Biserica Iancu Vechi – Mătăsari este situată în Capitală, pe Bulevardul Pache Protopopescu, nr. 90 A (zona Piata Iancului), și păstrează părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustație, ale soției sale, Teopista, și ale fiilor lor, Agapie și Teopist. Cei patru mucenici sunt sărbătoriți în fiecare an în 20 septembrie.

Biserica Iancu Vechi – Mătăsari din București își serbează hramul de toamnă printr-o serie de manifestări cultural-liturgice desfășurate în perioada 17-20 septembrie 2022. Foto: Parohia Iancu Vechi – Mătăsari

Moaștele au fost aduse în 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).

Sf. Eustație (Plachida) era comandant militar și s-a convertit în timpul unei vânători, când a văzut chipul lui Hristos între coarnele unui cerb. El și familia sa au fost martiri pentru Hristos la Roma în jurul anilor 122-123.

Foto credit: Parohia Iancu Vechi – Mătăsari

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente