Hram la Parohia Sfântul Alexandru din Cluj-Napoca

Parohia „Sfântul Alexandru” din Cluj-Napoca și-a serbat sâmbătă, 30 august, hramul. La această sărbătoare au luat parte credincioși din parohie și din alte cartiere ale orașului, precum și membrii ai Asociației „Oastea Domnului”, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și au interpretat cântări duhovnicești, informează „Ziarul Lumina”.

Bucuria comunității din parohia clujeană „Sfântul Alexandru” a fost întregită de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a sfințit demisolul noii biserici și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

IPS Părinte Mitropolit Andrei, a vorbit credincioșilor despre învățăturile pline de înțelepciune ale Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului și despre lupta pe care a dus-o acesta împotriva dezbinării în Biserica Ortodoxă și a ereziilor lui Arie. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat astfel, pe credincioși să ia exemplul Sfântului Ierarh Alexandru și al altor sfinți părinți și să lupte pentru păstrarea credinței.

„Sfântul Ierarh Alexandru, ca și toți sfinții lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor, a încercat să păstreze credința cea dată o dată pentru totdeauna. Acest lucru încercăm să-l facem și noi și frățiile voastre, într-o lume în care se zice că este pluralistă și unde de multe ori se încearcă ca minciuna și adevărul să fie amestecate și să fie o ceață, pe care nu o mai poți înlătura și mulți oameni se zăpăcesc și se depărtează de la credință. Într-o asemenea lume este nevoie de o credință tare, de credința dată sfinților o dată pentru totdeauna, pe care trebuie să o păstrăm și să o transmitem din generație în generație”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În continuare, ierarhul a vorbit despre o înviorare a vieții duhovnicești a creștinilor: „Unii din neștiință confundă Asociația „Oastea Domnului” cu o sectă. Este o mare eroare, pentru că Asociația „Oastea Domnului” este o asociație a Bisericii Ortodoxe. Atunci când a fost întemeiată de părintele Iosif Trifa, scopul ei declarat și care este și astăzi, este acela de a spori râvna duhovnicească. De multe ori suntem ca niște tăciuni ce se sting. De aceea trebuie credința noastră să fie întărită, reîmprospătată, preocuparea noastră duhovnicească aprinsă. Zice Mântuitorul în Evanghelia după Luca: „Foc am venit să arunc pe pământ și cât aș vrea să fie acum aprins!”. Este vorba aici de un creștinism activ, de o Ortodoxie luptătoare, ca până la urmă să fie triumfătoare împotriva păcatului, împotriva răului, să poată aduce, nu numai cu cuvântul, ci cu exemplul, o stare de liniște, de pace, de armonie, de unitate în întreaga lume. Lucrul acesta l-a dorit părintele Iosif Trifa cu „Oastea Domnului”, să reînvioreze viața duhovnicească a Bisericii”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

De asemenea, ierarhul a amintit că Biserica Ortodoxă mai are și alte organizații, precum Societatea Femeilor Ortodoxe, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, toate acestea având ca scop să învioreze viața duhovnicească a creștinilor, în contextul secularizării.

IPS Părinte Mitropolit Andrei a amintit că dincolo de afirmarea apartenenței la confesiunea creștin-ortodoxă, este foarte important ca aceasta să fie vie în sufletele oamenilor: „Dacă i-am întreba pe români ce credință au, peste 80% dintre creștinii din România s-ar declara ortodocși. Dar dacă ar fi și practicanți, ar fi neîncăpătoare bisericile. Noi am dori ca credința lor, a tuturor, să fie vie și noi toți să fim mai râvnitori și să păstrăm credința dată sfinților o dată pentru totdeauna”.

Distincție pentru ctitorul bisericii

La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oferit distincția „Crucea Transilvană” ctitorului bisericii, Alexandru Bucur. Parohia ortodoxă „Sfântul Alexandru” din Cluj-Napoca a fost înființată la 1 ianuarie 2013. Anul trecut, de sărbătoarea hramului, IPS Părinte Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică ocrotită de „Sfântul Ierarh Alexandru”, de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. În doar un an, s-a reușit ridicarea și dotarea demisolului cu toate cele necesare pentru oficierea sfintelor slujbe, cu sprijinul ctitorilor, familia Bucur și a membrilor Asociației „Oastea Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente