Hram la parohia Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc: Ambasadorul Elveției a participat la debutul manifestărilor

Biserica „Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc” din Capitală și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul spiritual. La una dintre manifestări a participat și Ambasadorul Elveției, Arthur Mattli, aflat la final de mandat în țara noastră.

Sărbătoarea a debutat în ajun, cu două procesiuni, în care au fost purtate un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și icoana Sfântului Nichifor Leprosul din patrimoniul parohiei, precum și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din patrimoniul parohiei bucureștene „Buna Vestire – Belu”.

Prima procesiune a avut loc în jurul bisericii, înainte de Vecernie, cu un popas la Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie de la Eghina” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, aflat în imediata proximitate. A doua procesiune s-a desfășurat după slujba Vecerniei, pe străzile adiacente bisericii parohiei.

Ambasadorul Elveției a participat miercuri, 26 iulie 2023, la una din manifestările hramului Parohiei Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc. Foto: Facebook / Centrul de îngrijiri paliative Sf. Nectarie – București

La scurta slujbă oficiată, în cadrul primei procesiuni, la centrul de îngrijiri paliative a participat și Arthur Mattli, ambasadorul Elveției la București, aflat într-o vizită de rămas-bun.

„El și-a încheiat în acest fel mandatul și a menționat că s-a rugat să mai poată asista la o astfel de slujbă și iată că Sfântul Nectarie, prezent pentru a întregi bucuria hramului nostru, i-a oferit acest prilej”, a declarat Părintele Paroh Bogdan Aurel Teleanu pentru Ziarul Lumina.

Ambasada Elveției este o susținătoare a proiectului de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Bucureștilor și a profesionalizării acestui tip de serviciu medical în țara noastră.

Joi, în ziua hramului, un sobor de preoți a oficiat Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori.

Părintele Paroh Bogdan Aurel Teleanu. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„În conș­ti­ința bucureștenilor, acest lăcaș a rămas drept primul care poartă hramul acestui sfânt încă de prin secolul al XVI-lea, când era doar o bise­ricuță de lemn aflată la marginea orașului”, a explicat părintele paroh pentru ziarul Patriarhiei Române.

„În egală măsură, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost ocrotitorul familiilor care au domnit în Țara Românească, așa cum a fost, spre exemplu, familia Ghica, care a împrumutat cinstirea sfântului într-o perioadă în care Bucureștiul era încercat de tot felul de boli.”

„Ne bucurăm de prezența unui număr mare de bucureșteni la sărbătoarea bisericii noastre și de această tradiție a cinstirii sale pe care încercăm să o menținem exact cum am primit-o de la înaintașii noștri, cu toate manifestările liturgice și culturale aferente”, a mai spus parohul comunității.

Parohia a distribuit la final peste 600 de pachete cu hrană participanților la slujbă.

Biserica actuală a parohiei datează din 1876 și a fost construită pe locul unei biserici de lemn menționată într-un document al Domnitorului Grigorie Ghica în 1752. Familia Ghica a donat terenul pentru biserică.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente