Hram la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie, protopopiatul Târgu-Mureş

În ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie, protopopiatul Târgu-Mureş, care în această zi şi-a sărbătorit hramul.

Vatra monahală de la Sânmărtinul de Câmpie are rădăcini adânc înfipte în trecutul acestor locuri.

Istoria spune că prin secolul al IV-lea, aici a venit un călugăr cu numele Martin, care şi-a construit o colibă în apropierea actualului locaş de rugăciune. Fiind îndrăgit de către localnici, aceştia au dat satului numele acelui monah vrednic – Sânmărtin”, după cum ne-a transmis Arhid Liviu Stanciu, Secretar eparhial – Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

Mii de pelerini vin anual la hramul aşezământului monahal

„În fiecare an, la această mănăstire, pelerinii vin în număr foarte mare (peste zece mii), pentru a se întâlni în rugăciune cu Maica Domnului şi pentru a se adăposti sub omoforul milostivirii sale. Acest hram este considerat ca fiind cel mai mare în eparhia de Alba Iulia, datorită mulţimii mari de credincioşi care vin aici din toate părţile ţării, an de an, pentru a o cinsti aşa cum se cuvine pe Maica Domnului, vasul infinităţii divine”, a mai spus Arhid Liviu Stanciu, Secretar eparhial – Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

***

Mănăstirea a fost ctitorită la sfârşitul secolului al XIII-lea sau la începutul secolului al XIV-lea. A fost desfiinţată în anul 1782, iar documentele ne spun că nu avea vieţuitori în anul 1902. A fost readusă la forma originară prin reconstrucţia din 1977 şi reînfiinţată în anul 1992. Curtea Mănăstirii este împrejmuită de pădurea aflată în imediata apropiere.Aşezământul cuprinde biserica veche din lemn, biserica nouă, târnosită anul trecut, în data de 18 mai, un corp de chilii, arhondaric şi câteva anexe gospodăreşti.

Comentarii Facebook


Știri recente