Hram la Mănăstirea Înălțării Sfintei Cruci de la Sădinca

Pelerinii din părțile Sibiului și din alte zone ale țării au sărbătorit hramul Mănăstirii Sădinca cu o zi înainte de praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba religioasă a fost săvârșită la altarul de vară din incinta mănăstirii, informează „Ziarul Lumina”.

La mănăstirea aflată la nici 40 de kilometri de Sibiu s-a împământenit tradiția ca la fiecare hram, credincioșii din satele apropiate, din Sibiu și din alte orașe să participe la Sfânta Liturghie arhierească.

În acest an, acest lucru a fost posibil cu o zi înainte de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, când IPS Mitropolit Laurențiu a venit să binecuvânteze obștea monahală și pelerinii veniți la Sădinca pentru a se împărtăși din harul și ajutorul venite de la Dumnezeu. Bucuria hramului a fost încununată cu cea a hirotoniei unuia dintre monahii din micuța obște de la Sădinca. Dacă anul trecut, fratele Iacob Gândilă intra în obște ca monah și era adus în fața altarului sub mantia părintelui stareț, protosinghelul David Stoica, anul acesta, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotonit diacon pentru a fi de ajutor la programul liturgic intens de la așezământul monahal.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu în altarul de vară al mănăstirii. Din soborul de preoți au făcut parte: starețul mănăstirii, protosinghelul David Stoica, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, slujitori ai sfintelor altare din Sibiu și din parohiile vecine cu așezământul monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Printre oaspeți s-au aflat: prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, primarul comunei Loamneș, Maria Greavu, decanul Facultății de Drept „Simion Bărnuțiu”, prof. univ. dr. Călina Jugastru, cadre didactice universitare și alți invitați.

Roadele Crucii

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit acte de ctitorire unor familii care au sprijinit înființarea și dezvoltarea Mănăstirii Sădinca. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre sărbătoarea din 14 septembrie și despre ajutorul duhovnicesc pe care îl primim de la Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos: „Jertfa pe care Fiul lui Dumnezeu a săvârșit-o pe Cruce pentru noi ne-a adus șansa de a ne mântui. El a luat un trup al nostru și a plătit o răscumpărare în locul nostru, pentru ca de acum înainte să avem o legătură continuă cu El, prin Trupul Său îndumnezeit. Hristos ni se oferă nouă la Sfânta Euharistie printr-o legătură directă și ori de câte ori vorbim despre jertfa Mântuitorului Hristos pe Cruce, suntem obligați să vorbim și despre biruința Sa, prin Înviere. Mântuitorul nu S-a răstignit pe Cruce doar pentru a răscumpăra prin jertfă firea noastră, ci și pentru a ne duce la viață, trecând prin moarte și înviind spre îndumnezeire. Firea noastră umană a fost înălțată la Cer odată cu firea dumnezeiască a lui Hristos. De aceea, a ne purta Crucea înseamnă a îndeplini porunca dumnezeiască și a ne câștiga mântuirea, pentru că împlinind zilele primite de la Dumnezeu, primim cea mai mare bogăție, fără nici o deosebire, adică darul iubirii Sale nemărginite, harul Său care ne ajută să ne împlinim toate ale vieții și să ne câștigăm mântuirea”.

Ierarhul a vorbit, apoi, despre cinstirea Sfintei Cruci.

„Tot astăzi învățăm cum să cinstim așa cum se cuvine și semnul Sfintei Cruci, un lucru aproape de ființa noastră, arma de apărare a creștinilor în fața ispitelor, necazurilor și îndoielilor aduse de valurile vieții. Încă de la început creștinii se însemnau cu semnul Sfintei Cruci pentru a-și împropria roadele jertfei Mântuitorului Hristos”, a spus Părintele Mitropolit Laurențiu.

La final, starețul David Stoica i-a mulțumit ierarhului pentru vizită și tuturor pelerinilor și credincioșilor pentru dragostea constantă față de așezământ, apoi i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu o icoană, ca semn de prețuire și de mulțumire.

O mănăstire într-un sat părăsit

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Sădinca a readus la viață un sat părăsit din județul Sibiu, aflat în subordinea administrativă a comunei Loamneș. În 2006, când părintele David Stoica venea aici, mai locuiau doar șapte familii la Sădinca. Localitatea era în continuă părăsire, iar autoritățile erau confruntate cu această gravă problemă. În scurt timp, părintele David a ridicat aici un schit, devenit recent mănăstire, iar localitatea a început să devină un obiectiv al pelerinajelor duhovnicești. Grupuri de credincioși vin aici constant pentru a se ruga și a se bucura de liniștea și unicitatea acestor locuri. În timp, așezământul s-a extins. Au fost ridicate aici corpuri de chilii, anexe și un altar de vară.

Biserica mănăstirii a fost pictată în 2008 de Petru Brăduț Dumbrăveanu și Andreea Daniela Comanici. În prezent, alături de starețul David Stoica, se nevoiesc aici încă trei viețuitori, iar credincioșii din apropiere vin mereu la sfintele slujbe și la programul intens de rugăciune.

Comentarii Facebook


Știri recente