Hram la Mănăstirea Arad – Gai

Mănăstirea Arad – Gai se află în sărbătoare în fiecare an la 1 septembrie – începutul anului bisericesc, cinstind unul dintre hramurile străvechii așezări monahale – „Sfântul Simeon Stâlpnicul”.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit luni Sfânta Liturghie în prezența unui însemnat număr de credincioși. În cuvântul de învățătură cu titlul „Împletirea sărbătorilor de hramuri”, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a subliniat privilegiul pe care Mănăstirea Arad-Gai îl are, de a prăznui în două zile, sfârșitul și începutul anului bisericesc.

Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului, adică 31 august, este hramul bisericii noi mănăstirești, iar Sfântul Simeon Stâlpnicul, 1 septembrie, al celei vechi, fiecare având semnificație proprie pentru viața bisericească, și anume, încingerea obștii creștine cu brâul binecuvântărilor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, așa ca până acum și pe mai departe, pentru calea vieții duhovnicești ce o are de urmat sub călăuzirea indicatorului de urcuș spre cele creștinești al sfântului prăznuit, a spus chiriarhul.

La finalul slujbei, maica stareță, stavrofora Magdalena Borteș, a mulțumit ierarhului, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune. Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” sau Mănăstirea Gai a fost ridicată în anii 1760-1762 de către Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru veșnica sa pomenire și pentru a fi folosită de urmașii săi în scaunul episcopal al Aradului.

Comentarii Facebook


Știri recente