Hram la Liceul Teologic „Nicole Steinhardt” din Satu Mare

Ziua de 25 ianuarie 2016, pentru elevii şi cadrele didactice de Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt din Satu Mare a fost o zi de mare sărbătoare, după cum ne-a precizat Andrei Fărcaş.

În primul rând, pentru că a fost sărbătorit patronul spiritual al acestei instituţii ortodoxe de învăţământ preuniversitar, Sfântul Grigore Teologul. În al doilea rând, pentru că în mijlocul elevilor şi al cadrelor didactice s-a aflat Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În al treilea rând, pentru că Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, primul liceu confesional ortodox din ţară, a împlinit un deceniu de la înfiinţare.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul în biserica de lemn din curtea unităţii de învăţământ teologic, în fruntea unii sobor de 17 preoţi, din care au făcut parte părintele protopop de Satu Mare, pr. Ioan Socolan, arhim. dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul mănăstiresc al Episcopiei, arhim. dr. Hrisostom Rădăşanu, consilier cultural mitropolitan la Iaşi, pr. prof. Gabriel Groza, directorul liceului gazdă, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, preoţi slujitori ai bisericii gazdă, preoţi din parohiile din municipiu, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul liceului, dirijat de prof. Ioan Popa Bota.

La Sfânta Liturghie au asistat toţi cei 580 de elevi ai liceului, împreună cu educatoarele, învăţătorii şi profesorii lor, părinţi ai elevilor, credincioşi din Parohia „Sfântul Nicolae”, în care este situat liceul, dar şi oficialităţi precum prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare – Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, deputatul Octavian Petric, inspector şcolar general – prof. Călin Durla, inspector şcolar general adjunct – prof. Mariana Roman, credincioşi din alte parohii ale municipiului.

Sfânta Liturghie a fost încheiată cu un Te Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru cei 10 ani rodnici de activitate ai liceului şi pentru ca Dumnezeu să îşi reverse Harul Său cel Sfânt peste elevii şi dascălii lor.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul a vorbit despre viaţa exemplară a Sfântului Grigore Teologul, cea din tinereţe şi de la vârsta maturităţii, prezentând-o ca exemplu pentru tineri liceului, iar apoi a făcut câteva referinţe la tineretul zilelor noastre. Ţinem tineretul aproape de Hristos. Ţinem tineretul în biserică, a fost concluzia Preasfinţitului Părinte. Şcolile noastre teologice sunt de o importanţă extraordinară, încât avem tineri de o mare şi frumoasă vocaţie. În Occident tineretul nu mai vrea să audă de Hristos, ori noi, românii, încă mai avem această moştenire.

O altă referire a fost la familia normală, creştină, şi a îndemnat credincioşii să nu fie indiferenţi la semnăturile prin care se solicită referendum pentru schimbarea Constituţiei, în care să se specifice că familia este formată din bărbat şi femeie, aşa cum a lăsat Dumnezeu pe primii locuitori ai Pământului.

Comentarii Facebook


Știri recente