Hram la istorica Biserică Bucur Ciobanul

Biserica Ortodoxă i-a prăznuit, ieri, 18 ianuarie 2013, pe Sfinții Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. De aproape patru secole, acești sfinți ierarhi luminați sunt ocrotitori ai micuței și frumoasei biserici de care este legată însăși întemeierea Bucureștiului, Biserica „Bucur Ciobanul”, informează Ziarul Lumina.

Și în acest an, în ciuda ploii reci și a vântului năprasnic, mulți credincioși bucureșteni s-au adunat în micul lăcaș de cult de pe malul drept al râului Dâmbovița, pentru a-i prăznui pe sfinții ocrotitori ai Bisericii „Bucur Ciobanul”. După Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți, a fost oficiată și slujba Parastasului.

„Hramul bisericii noastre a fost un moment de bucurie duhovnicească deosebită. Mulțumesc Bunului Dumnezeu și sfinților ocrotitori ai bisericii noastre că trăim asemenea momente foarte frumoase datorită comuniunii dintre noi și credincioși, a comunicării învățăturii Sfinților Atanasie și Chiril, precum și a primirii Sfintei Împărtășanii. Este un prilej de bucurie pe care o trăim rareori, dar, de fiecare dată când trăim asemenea momente, multă vreme ne rămâne în suflete”, a precizat pr. paroh Ionuț Bărbulescu.

Biserica „Bucur Ciobanul” se află sub ocrotirea Sfinților Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, de aproape patru secole. Acest monument ecleziastic deosebit, situat în apropierea Mănăstirii Radu Vodă, a avut parte de numeroase încercări. În locul bisericii de lemn a lui Bucur Ciobanu a fost construită în anul 1416 o biserică din cărămidă, dar turcii lui Sinan Pașa au distrus-o în 1595. Mai târziu, în anii 1632-1645, a fost reconstruită actuala bijuterie arhitectonică, pe o movilă de pământ, pentru a fi apărată de revărsările râului Dâmbovița.

„Reconstruită de monahii Mănăstirii Radu Vodă, pe locul și după dimensiunile ei mai vechi, ctitorii, care aveau un părinte duhovnicesc cu numele Atanasie, au rânduit bisericii ocrotitori pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. Am convingerea că de-a lungul vremurilor biserica noastră a rămas acea candelă aprinsă care a făcut cunoscută lumii învățătura Mântuitorului Iisus Hristos și datorită ocrotirii acestor sfinți ierarhi atât de luminați ai Alexandriei”, a adăugat parohul acestei biserici.

Hramul Mănăstirii Stavropoleos

Sfântul Atanasie cel Mare este ocrotitor și al Mănăstirii Stavropoleos, așezământ monahal situat în centrul istoric al Capitalei, încă de la zidirea ei, din anul 1724.

Comentarii Facebook


Știri recente