Hram la instituţiile de învăţământ teologice de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor

Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic, vor fi serbaţi în mod cu totul deosebit azi şi la instituţiile de învăţământ de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor, informează Ziarul Lumina. Astfel, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, precum şi la seminariile teologice din Iaşi, Piatra Neamţ, Mănăstirea Neamţ, Botoşani, Dorohoi şi Agapia, va fi oficiat un program liturgic special, precum şi manifestări culturale şi artistice.

Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi va fi marcată la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi în special în plan liturgic. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie va fi oficiată astăzi de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de părinţii profesori ai facultăţii. De asemenea, în cadrul slujbei, va fi susţinut un recital de cântări religioase susţinut de corul instituţiei, iar un student din anul terminal va rosti un cuvânt despre Sfinţii Trei Ierarhi, după cum ne-a declarat părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul facultăţii de teologie din Iaşi: „Aşteptăm cu bucurie din nou sărbătoarea hramului facultăţii, respectiv Sfinţii Trei Ierarhi, mari dascăli ai lumii, cum îi numeşte troparul lor, care, începând cu anul 1936, sunt ocrotitorii instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din toată lumea. Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi este hramul facultăţii, pe lângă hramul capelei, închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Întrucât principalul hram pică de obicei în perioada sesiunii, ca şi în acest an, pregătirea pentru manifestarea lui nu este atât de solemnă pe cât ne-am dori şi pe măsura în care Sfinţii Ierarhi, fără îndoială, ar şi merita-o. Studenţii noştri, cât şi profesorii sunt invitaţi să participe la slujba Vecerniei unite cu Litia la Catedrala Mitropolitană, precum şi la Mănăstirea «Sfinţii Trei Ierarhi» din apropierea facultăţii. În ziua propriu-zisă a hramului, va avea loc slujba Utreniei, urmată de slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii. Precizăm că răspunsurile liturgice vor fi date de către membrii Corului bărbătesc «Mitropolitul Iosif Naniescu», dirijat de către pr. asist. dr. Ionuţ Gabriel Năstasă, cor care a pregătit şi un mic concert care va fi susţinut într-un moment special din cadrul Sfintei Liturghii, la chinonic, şi care va consta din piese specifice sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi. Pentru prima oară, cuvântul de învăţătură va fi susţinut în acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, de către unul dintre studenţii anului terminal. La această bucurie a facultăţii aducem cinstire Sfinţilor ocrotitori şi ne exprimăm recunoştinţa faţă de toţi ostenitorii – slujitori, profesori şi studenţi. De asemenea, l-am invitat şi pe domnul rector Vasile Işan, care în ultimii ani a fost prezent la această sărbătoare a facultăţii“.

Sfinţii Trei Ierarhi unesc în rugăciune seminariile teologice

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi, ieri după-amiază a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi Sfânta Liturghie, la finalul căreia va fi susţinut un concert de cântări bisericeşti de către corul seminarului. De asemenea, vor fi prezentate creaţiile cu care elevii seminarului au participat la un concurs organizat la Bacău, dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi. La aceste momente vor participa profesori şi elevi ai instituţiei, preoţi din Dorohoi, reprezentanţi ai unor instituţii publice locale, după cum ne-a spus pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi: „După slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, oficiată în sobor joi, 29 ianuarie, va urma Sfânta Liturghie dedicată hramului, precedată de slujba Utreniei şi de Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi. La ora 11:30, va avea loc pomenirea ctitorilor, precum şi un scurt concert coral susţinut de un grup de invitaţi format din studenţi de la facultăţile de teologie şi conservator din Iaşi. Menţionăm şi faptul că în această perioadă elevii noştri s-au înscris cu lucrări de pictură, poezie şi eseuri la un concurs organizat de Şcoala «Sfinţii Trei Ierarhi» din Bacău şi vom da citire la finalul slujbelor poeziilor şi eseurilor elevilor seminarişti“.

Hramul Sfinţilor Trei Ierarhi va fi serbat şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, după cum a subliniat părintele director Ioan Mihoc: „Împreună cu toţi profesorii şi cu elevii şcolii noastre, am oficiat în ajun slujba Privegherii, urmată de un simpozion legat de viaţa şi învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi privitoare la viaţa şcolii şi la viitorii slujitori ai altarelor. Sfânta Liturghie din ziua hramului va conţine, de asemenea, un cuvânt de învăţătură despre cei trei mari Părinţi ai Bisericii noastre. Sunt momente deosebite pentru viaţa unei şcoli teologice, pentru că Sfinţii Trei Ierarhi nu sunt numai patroni spirituali, ci şi îndrumători şi modele pentru viaţa tuturor tinerilor, dar în mod deosebit pentru tinerii teologi şi pentru slujitorii Bisericii“.

Sfinţii Trei Ierarhi, patronii şcolilor teologice vor fi omagiaţi şi la Seminarul Teologic Ortodox din Botoşani. În sala de festivităţi a instituţiei, va avea loc astăzi, după oficierea Sfintei Liturghii, o sesiune de comunicări despre personalitatea celor trei mari Părinţi. Vor susţine referate cadrele didactice ale seminarului, apoi elevii vor prezenta fragmente din operele Sfântului Grigorie Teologul şi Sfântului Ioan Gură de Aur. Părintele Constantin Zăiceanu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botoşani, ne-a oferit mai multe detalii: „Acest popas de bucurie sufletească pentru noi va cuprinde, după cum este firesc, programul liturgic specific sărbătorii, la care se vor adăuga două momente culturale, reprezentate de susţinerea de referate despre personalitatea celor trei mari ierarhi ai Bisericii şi a unor texte liturgice, de către două cadre didactice din şcoală, precum şi prezentarea unor fragmente din poemele Sfântului Grigorie Teologul şi «Tratatul despre preoţie» al Sfântului Ioan Gură de Aur. Ne vom aminti, poemenind în rugăciune, cu nostalgie şi bucurie deopotrivă, de foştii profesori şi elevi care au trudit în această şcoală, unde s-au ostenit sau s-au format pentru slujirea Bisericii şi a neamului“.

Despre sărbătoarea hramului de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ ne-a vorbit părintele director Dan Ovidiu Cojan: „Slujba Vecerniei unită cu Litia din ajunul sărbătorii a avut loc la paraclisul seminarului, ce se află în incinta Bisericii «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» din Piatra Neamţ, Parohia Gara Veche, păstorită de pr. protopop Valentin Tofan. Răspunsurile la strană au fost date de Corul «Imperialii». După slujba de seară, a fost rostit un cuvânt de învăţătură de părintele spiritual al seminarului şi a fost prezentat un referat despre personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur cu tema «Unitatea neamului omenesc în cugetarea Sfântului Ioan Gură de Aur cu implicaţii în misiunea parohiei în rezolvarea anumitor cazuri sociale, educaţionale, medicale şi, nu în ultimul rând, de ordin religios-moral». Sfânta Liturghie dedicată hramului va fi oficiată la Biserica «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena», dar în acelaşi timp, o parte dintre elevii seminarişti vor da răspunsurile la strană şi la Biserica «Sfinţii Trei Ierarhi» din municipiul Piatra Neamţ“.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, tot cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, a fost oficiată miercuri, 28 ianuarie 2015, Sfânta Liturghie, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sărbătoarea va continua cu un program liturgic special, precum şi cu activităţi cultural-artistice.

Şi Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ de la Mănăstirea Agapia îşi sărbătoreşte ocrotitorii spirituali – Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, atât prin slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, cât şi prin slujba Sfintei Liturghii, la care vor participa atât elevele instituţiei, cât şi toate cadrele didactice. Nu vor lipsi, de asemenea, activităţi cultural-artistice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului Daniel la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite” (Text integral)

Patriarhul Daniel a participat luni la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)”, eveniment organizat de Curtea Constituţională a României, luni, la Palatul Parlamentului. În cuvântul adresat cu această ocazie, Preafericirea Sa a amintit importanța…