Hram la Iaşi | „Sfânta Parascheva este darul pe care Dumnezeu l-a trimis ţării noastre”, spune Mitropolitul Ardealului

Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a numit-o pe Sfânta Parascheva „dar dumnezeiesc pe care L-a trimis Dumnezeu ţării noastre ca să ne ocrotească, să ne fie păzitoare şi întăritoare în aceste momente grele”. Cuvintele au fost rostite joi la Catedrala din Iaşi, de sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei.

„Dumnezeu nu ne mântuieşte cu forţa

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit în omilia de la Liturghie despre programul duhovnicesc evidenţiat în textul evanghelic care îndeamnă la urmarea lui Hristos: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”.

„De la început este remarcată libertatea noastră şi posibilitatea tuturor de a ne bucura de acest program dumnezeiesc; oricine îşi exprimă voinţa liberă de a-L urma pe Hristos poate împlini acest program”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Ierarhul a precizat că poruncile evangheliei au fost urmate cu sfinţenie de cuvioasa maica noastră Parascheva.

„Dumnezeu nu ne mântuieşte cu forţa. Dumnezeu ne lasă libertatea să alegem, pentru ca să fim răsplătiţi, dar şi traşi la răspundere dacă nu ne-am împlinit datoria pe care o avem. Lepădarea de sine este primul pas în acest program de urmare a lui Hristos şi o avem ca exemplu pe Sfânta Parascheva care a renunţat la tot ce putea să-i ofere lumea aceasta, a dat averea săracilor ca să se îmbogăţească în Cer şi apoi a renunţat, printr-o asceză puternică, şi la ceea ce era îngăduit pentru trupul său”.

Să fim iubitori de Hristos şi de semeni

Mitropolitul Ardealului a spus că lepădarea de sine nu este altceva decât o renunţare la egoismul nostru, la grija chinuitoare pentru ziua de mâine.

„Toate acestea ţin de un egoism pe care trebuie să-l lăsăm deoparte şi să-l punem pe aproapele în primul rând pentru că numai aşa putem să-L urmăm pe Hristos”.

A doua treaptă a urmării lui Hristos este purtarea crucii, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu.

Acest lucru înseamnă „să-ţi asumi tot ce vine asupra ta, dar să te lupţi să te aperi de tot ce te-ar putea împiedica pe tine ca să-ţi împlineşti misiunea în viaţa aceasta”, şi anume dobândirea mântuirii.

„Dacă  purtăm crucea suferinţelor noastre cu asumare şi luptă continuă pentru a o putea purta până la capăt, am împlinit şi cea de-a doua treaptă a urmării lui Hristos. Trebuie să fim plăcuţi lui Hristos, trebuie să fim iubitori de Hristos şi de semeni”, a spus ierarhul.

Un alt îndemn regăsit în evanghelia zilei se referă la datoria noastră de a fi mărturisitori. „Fiecare dintre noi venind aici”, a precizat mitropolitul, „aducem mărturie credinţei neamului nostru în mântuire, în Mântuitorul Iisus Hristos şi în sfinţii Lui care ne stau în ajutor”.

Sfânta Liturghie este prezidată de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva a început din data 8 octombrie. Credincioşii prezenţi la Iaşi pot aduce cinstire şi moaştelor Sfântului Gheorghe Pelerinul, aduse cu prilejul hramului de la Mănăstirea Văratec.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente