Hram la granița cu Ungaria. În Schitul din Valea lui Mihai s-au auzit primele colinde

Episcopul Oradiei a slujit duminică la Schitul din Valea lui Mihai localitate aflată la granița cu Ungaria. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la biserica așezământului și a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul hramului.

Duminică s-au împlinit 10 ani de la sfințirea Schitului „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc.

Primele colinde

Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată în biserică la Utrenia sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

În acest context, la Schitul din Valea lui Mihai, un grup de credincioase din parohia Ciuhoi au interpretat duminică, la momentul Chinonicului, primele colinde ale postului Nașterii Domnului din acest an.

”Și o frontieră spirituală

În cuvântul adresat la finalul slujbei, Episcopul Oradiei i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în lucrările efectuate la schit și a evidențiat situația specială care există în acel ținut periferic al județului, al țării, dar și al Răsăritului Europei, unde Ortodoxia este minoritară. De aceea, rolul spiritual și cultural pe care îl are schitul este unul unul deosebit.

„Schitul este chiar pe graniță, unde Ortodoxia este în minoritate; ceea ce înseamnă că pe locurile unde suntem noi, acum, este nu doar granița geografică amintită, ci este și o frontieră spirituală, între Creștinismul răsăritean și cel apusean. Schitul (…) este o cetate spirituală de mărturisire a credinței ortodoxe, acolo unde popoarele din Răsărit se întâlnesc cu cele din Apus; acolo unde spiritualitatea creștină răsăriteană, Ortodoxia, întâlnește Creștinismul occidental”, a spus Episcopul Sofronie al Oradiei.

„Mai mult decât atât, schitul în care ne aflăm este o cetate spirituală aflată nu doar la zona de graniță, ci și la limitele, foarte vii și actuale în zilele noastre, dintre Creștinism și lumea indiferentă, dintre cei care cred și lumea secularizată și înstrăinată de Dumnezeu, lumea care nu mai are nevoie de Dumnezeu. Un schit smerit, dar purtător al rugăciunii, al speranței și al bucuriei de a fi creștin într-o lume care crede tot mai puțin”, a adăugat Preasfinția Sa.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente