Hram la Ceahlău: Pelerini din toată țara și de pe alte continente au urcat din nou pe Taborul României

Pelerini din țară, de peste Prut și de pe alte continente au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, prezent la eveniment, a afirmat că Muntele Ceahlău este „Taborul României”, iar Mitropolitul Teofan a vorbit despre lumina de pe Tabor ca stare de jertfă în care se află mintea rugătoare pentru sine și întreaga lume.

La pelerinaj au participat credincioși din cuprinsul  Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dar și din București, din Ardeal, din Oltenia și din Basarabia, precum și câteva maici din Africa și un tânăr african botezat ortodox la mănăstire în trecut.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

„Taborul este nevoința, Taborul este Biserica, Taborul este Evanghelia, Taborul este și comuniunea, când urcăm unii alături de alții, înmulțind darul de rugăciune, darul de metanie, darul de a ne apropia de muntele sfânt în anul plugăririi sufletelor”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos în cuvântul de învățătură.

Pelerini din țară, de peste Prut și de pe alte continente au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău sâmbătă, 6 august 2022. Foto: Doxologia.ro / Lucian Ducan

„Suntem chemați să ne rugăm atât cât putem, pentru ca Dumnezeu să ne ajute să ne rugăm cum trebuie și cât trebuie; noi să facem începutul. Iată că Dumnezeu ne-a dat învățători mari ai rugăciunii și, prin Schimbarea la Față, de trei decenii, și în România strălucește un Tabor. Taborul României este, fără îndoială, Muntele Ceahlău”, a adăugat ierarhul.

În cadrul slujbei, Protosinghelul Casian Florea, Starețul Mănăstirii Ceahlău, a fost hirotesit arhimandrit.

„Vom pleca cu bucuria luminii celei neînserate, care a definit Muntele Tabor și care se prelungește oriunde se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”, a spus Părintele Mitropolit Teofan la finalul slujbei.

Pelerini din țară, de peste Prut și de pe alte continente au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău sâmbătă, 6 august 2022. Sursa foto: Pro Vita Iași

„Sfintele Liturghii se prelungesc prin rugăciunea fiecăruia, în locul în care se află. Mintea omului este liturghisitorul care săvârșește Sfânta Liturghie pe altarul inimii sale. Inima noastră se cuvine a o dărui lui Dumnezeu, ca Dumnezeu să ne dăruiască inima Sa, adică să aprindă focul dragostei Sale în inima noastră”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

„Aprinderea focului celui dumnezeiesc în inima noastră dăruită lui Dumnezeu ca altar de rugăciune se împlinește dacă Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască cugetare smerită. Gândul smerit este cheia prin care omul pătrunde în taina iubirii lui Dumnezeu”, a continuat ierarhul.

„Mulțumim Părintelui Stareț Casian, care, împreună cu puținii viețuitori ai sfintei mănăstiri, încearcă să țină aici și jos, la Stănile, candela aprinsă a rugăciunii de pe Muntele Ceahlău, rugăciune care se revarsă apoi peste satele și localitățile din jur, pentru că aceasta este taina sfintelor sihăstrii”, a mai spus mitropolitul, care le-a mulțumit pelerinilor pentru participare.

„Dumnezeu să vă răsplătească și dumneavoastră, care v-ați înscris în această stare de jertfă, ați urcat pe Muntele Ceahlău și împreună am înălțat rugăciune lui Dumnezeu pentru noi și pentru lume. Slavă lui Dumnezeu pentru aceasta!” a încheiat ierarhul.

Pelerini din țară, de peste Prut și de pe alte continente au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău sâmbătă, 6 august 2022. Foto: Doxologia.ro / Lucian Ducan

Hramurile Mănăstirii Ceahlău sunt „Schimbarea la Față” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. De mănăstire aparține și Schitul Stănile, situat la altitudine mai mică, unde se află gospodăria mănăstirii.

Hramurile nemțene au continuat duminică la Sihla, cu sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora.

Foto credit: Doxologia.ro / Lucian Ducan

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente