Hram la Biserica Sfinții Mucenici Mina și Haralambie din Focșani

Credincioșii Parohiei „Sfântul Mina” din Focșani au sărbătorit, luni, 10 februarie 2014, al doilea hram al bisericii, închinat Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în lăcașul de cult parohial, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Dragoș Olteanu.

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre modelul pe care ni-l oferă sfinții lui Dumnezeu: „Pentru noi, sfinții, fie că sunt mucenici, mărturisitori, cuvioși sau simpli credincioși, care L-au mărturisit cu curaj pe Mântuitorul Hristos, reprezintă tot atâtea făclii ce ne luminează calea în drumul nostru spre Dumnezeu. Ei au fost oameni ca și noi, s-au născut în familii asemenea familiilor noastre, au trăit în condiții vitrege, mult mai grele decât condițiile în care trăim noi astăzi, dar s-au distins în rândul oamenilor prin aceea că au crezut cu tărie. Atunci când cineva crede cu tărie, ia putere de la Dumnezeu, ca să biruiască în războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol și cu cei care fac voia acestuia”.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Valeriu-Cristian Popoviciu, pe seama Parohiei Vadu Sorești, Protopopiatul Râmnicu Sărat, și în treapta de diacon – pe tânărul teolog Alexandru-Ioan Stănescu.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba parastasului pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii lăcașului de rugăciune adormiți întru Domnul.

Conform tradiției locale, prima biserică a Parohiei „Sfântul Mina” a fost construită în anul 1818. Distrus de cutremurul din 1940, lăcașul de cult a fost reconstruit, cu mare greutate, de-a lungul a peste 30 de ani, abia în 1977 fiind săvârșită slujba de târnosire. În anul 2008, biserica a fost resfințită, ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare a picturii.

Comentarii Facebook


Știri recente