Hram la Așezămintele Brâncovenești Domnița Bălașa din Capitală

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri, 10 ianuarie 2013, pe Sfântul Grigorie, Episcopul Nissei, fratele mai tânăr al Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari Părinți ai Bisericii creștine universale, unul din marii capadocieni care au apărat dreapta credință în secolul al IV-lea. La Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală, unde se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Grigorie de Nissa, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

De câteva decenii, la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală, Paraclis patriarhal, se află spre cinstire un fragment din cinstitul cap al Sfântului Grigorie, Episcopul Nissei. Însă, doar de câțiva ani, acest sfânt ierarh capadocian se bucură de o cinstire mai deosebită, precum și credincioșii, care își pleacă genunchii și se roagă, se bucură de mângâierea Sfântului Părinte Grigorie, cel care a rămas în conștiința Bisericii datorită gândirii sale profunde în tâlcuirea și explicarea adevărurilor de credință fundamentale ale Bisericii, după cum a subliniat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii. „Vin de mai mult timp la Biserica „Domnița Bălașa” și înainte era o raclă mică, neagră, cu o mască de fier, ce adăpostea părticele din moaștele Sfântului Grigorie, și ne închinam ca la oricare sfânt. Dar de când se află într-o raclă mai impunătoare și de când am început să știm mai multe despre el, că Sfântul Vasile, fratele lui, este mâna, iar Sfântul Grigorie este capul, înțelepciunea, venim cu mai multă evlavie și cu mult mai multă cunoaștere, ceea ce face să plecăm acasă mai împăcați, cu un alt fel de așezare lăuntrică”, a mărturisit Robert Cristea, enoriaș al Bisericii „Domnița Bălașa”.

Sfântul Grigorie, Episcopul Nissei, s-a născut într-o familie sfântă, care a dat Bisericii șase sfinți: bunica Macrina cea Bătrână; mama Emilia; sora Macrina cea tânără și cei trei frați care au fost ierarhi: Vasile în Cezareea Capadociei, Petru în Sevastia Armeniei și Grigorie în Nissa. PS Părinte Episcop Ciprian a arătat că Sfântul Grigorie a adâncit foarte mult adevărurile de credință, încât l-a întrecut în profunzimea gândirii teologice, în ascuțimea minții sale și, mai ales, în interpretarea ascetico-duhovnicească a textelor Sfintei Scripturi pe fratele său, Sfântul Vasile cel Mare. Importanța gândirii Sfântului Grigorie constă în arătarea modului prin care omul poate începe urcușul duhovnicesc, pentru a se întâlni cu Dumnezeu. „Urcușul duhovnicesc începe cu curățirea de patimi, continuă cu înlocuirea patimilor cu virtuțile și se încheie apoi cu contemplarea lui Dumnezeu prin rugăciunea minții sau vederea duhovnicească a lui Dumnezeu, așa-numita „theoria” în limba greacă. De la Sfântul Grigorie, părintele misticii ortodoxe, și până astăzi, aceste elemente importante ale urcușului duhovnicesc reprezintă puncte de reper pentru întreaga spiritualitate ortodoxă și, mai ales, pentru cei care îmbrățișează viața monahală, pentru că scopul vieții omului, în general, este sfințirea vieții omului de pe pământ, mântuirea și desăvârșirea acestuia, prin unirea sufletului său cu Dumnezeu”, a arătat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. După cuvântul de învățătură, a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult, precum și pentru IPS Arhiepiscop Epifanie.

Comentarii Facebook


Știri recente