Hram de „Sfinţii Atanasie şi Chiril“, la Mănăstirea Copou

Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ a Mănăstirii Copou îşi serbează luni, 18 ianuarie 2016, hramul principal, informează doxologia.ro. În ajunul sărbătorii, duminică, 17 ianuarie, de la ora 18:00, un sobor de preoţi va sluji Privegherea, la finalul căreia se va rosti un cuvânt de învăţătură.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie va începe de la ora 9:00 şi va fi urmată de slujba Parastasului. La slujbele din ajunul şi din ziua hramului sunt aşteptaţi numeroşi părinţi şi maici stareţe din mănăstirile şi parohiile moldave, dar şi pelerinii care iubesc această aşezare monahală. Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ a Mănăstirii Copou a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, doamna Teodosia, soţia voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul şi-a căutat în toate părţile soţia, mergând pe culmile dealurilor până ce a auzit, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că şi-a găsit soţia sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului şi, drept mulţumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstireşti.

„De-a lungul timpului, locaşul de închinăciune a suferit mai multe reparaţii, mai ales după cutremurele mai mari. A fost reconstruit de mai multe ori fără a se respecta arhitectura originală. Noi nu mai cunoaştem cum arăta biserica în urmă cu câteva sute de ani şi cu siguranţă nu are nimic din arhitectura tipică perioadei lui Vasile Lupu“, a explicat stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, stareţa Mănăstirii Copou-Podgorii.

Biserica aşezării monahale a fost reactivată ca aşezământ monahal de călugăriţe în anul 2001, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, sfântul lăcaş primind şi al doilea hram, „Duminica mironosiţelor“.

Comentarii Facebook


Știri recente