Hora Unirii la Bălți. Episcopul Antonie: Suntem chemați să lucrăm pentru cea de-a treia Unire

„Românii s-au unit în istorie de două ori: în 1600, de către Mihai Viteazul, iar a doua oară a fost în 1918; urmează a treia Unire şi ultima. Pentru cea de-a treia Unire suntem chemaţi să lucrăm şi noi, pentru a continua lucrarea înaintaşilor noştri”, a spus Episcopul Antonie de Bălți sâmbătă, 1 Decembrie 2018.

De Ziua Națională a României, Episcopul Antonie a oficiat o slujbă de Te Deum și un parastas pentru făuritorii Marii Uniri în Biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi.

După rugăciune, ierarhul s-a prins în Hora Unirii împreună cu credincioșii în jurul statuii Sfântului Ștefan din centrul orașului, informează Episcopia de Bălți.

În cuvântul rostit la final, ierarhul a subliniat că Unirea a început la Bălți:

„Înainte de a vota Sfatul Ţării la Chişinău, în data de 27 martie, Unirea Basarabiei cu Ţara Mama – România, Zemstva din Bălţi a votat Unirea în data de de 3 martie 1918. Apoi pe 13 martie a votat Unirea Zemstva de la Soroca şi pe 25 martie – Zemstva de la Orhei. Deci Unirea s-a început la Bălţi şi era de datoria noastră să serbăm concomitent cu Alba Iulia Marea Unirea şi la Bălţi”.

„Pentru noi, astăzi, Alba Iulia este la Bălţi”, a spus Preasfinția Sa.

Referitor la „lucrarea pentru cea de-a treia Unire”, PS Antonie a îndemnat:

„Dacă vorbim corect limba română, ne cunoaştem istoria şi ajutăm şi pe alţii să o cunoască, păstrăm tradiţiile neamului nostru, suntem parte din marea lucrare de reunire a românilor (…) Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim părtaşi la acest mare şi frumos eveniment. La mulţi ani români! La mulţi ani România!”

Hora Unirii la Bălți

În continuare, ierarhul, clericii şi credincioșii prezenţi au mers la statuia Sfântului Ştefan cel Mare din centrul orașului, unde au depus flori, au înălţat rugăciuni către sfânt şi s-au prins într-o horă – expresie a dorinţei de reunire şi simbol unităţii de neam.

În faţa statuii Sfântului Ștefan, copii din Parohia „Acoperemântul Maicii Domnului” Donduşeni au intonat cântece patriotice.

Acelaşi florilegiu de cântece a fost prezentat şi în biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente