Hirotonia noului Episcop de Nitria, în Patriarhia Alexandriei

În Duminica a doua din Post, 27 martie 2016, Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, a prezidat Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală Sfântul Sava cel Sfinţit din Alexandria, în cadrul căreia a oficiat hirotonia întru arhiereu a noului Episcop de Nitria, Nicodim.

Au coliturghisit: Mitropolitul Gavriil de Leontopolis, vicar patriarhal general, Mitropolitul Andrei de Arkalohori (Creta), Mitropolitul Damaschin de Johannesburg, Mitropolitul Nicodim de Memphis, Mitropolitul Nifon de Pilousion, stareţul Mănăstirii Sfântul Gheorghe din Cairo, şi Episcopul Meletie de Naucratis, stareţul Mănăstirii Sfântul Sava din Alexandria.

Înaintea săvârşirii Tainei Hirotoniei, Episcopul ales Nicodim a mulţumit călduros Întâistătătorului şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Alexandriei pentru desemnarea sa şi ridicarea la demnitatea de episcop, exprimându-şi ascultarea şi fidelitatea faţă de Preafericirea Sa şi de succesorii săi în Tronul Sfântului Apostol Marcu.

În continuare, Preafericitul Părinte Teodor a făcut referire la marea demnitate a arhieriei precum şi la jertfelnicia Păstorilor Bisericii, şi a vorbit cu emoţie despre harismele Episcopului ales Nicodim, subliniind faptul că slujeşte Biserica de 37 de ani, din care 22 i-a petrecut în slujba grecilor din Africa de Sud

În ziua precedentă hirotoniei întru arhiereu, Episcopul Nicodim a transmis un mesaj de mulţumire în Paraclisul Sfinţilor Teodor al Palatului Patriarhal, în prezenţa Preafericitului Părinte Teodor şi a ierarhilor tronului alexandrin.

Biografia Episcopului Nicodim de Nitria

Preasfinţitul Părinte Nicodim (Nicolae Boulaxis), Episcop de Nitria, s-a născut în satul Egares din insula Naxos, în data de 30 ianuarie 1960. A absolvit Academia Patriarhală din Sion.

La vârsta de 17 ani, a fost tuns în monahism cu numele de Nicodim şi a fost hirotonit diacon de către Mitropolitul Gherman de Petra, pe seama Bisericii Sfântului Mormânt. A slujit Patriarhului Benedict al Ierusalimului pentru 3 ani. De asemenea, a fost arhidiaconul Patriarhului Diodor al Ierusalimului, până în anul 1982, când a fost hirotonit ieromonah.

În perioada 1984-1988 a studiat teologia la Academia Naţională Kapodistria din Atena. În perioada 1990-1994 a slujit în Statele Unite ale Americii.

În luna mai 1994, a fost numit preot slujitor la Catedrala Sfinţii Constantin şi Elena din Africa de Sud. Din încredinţarea Patriarhului Petru VII, în anul 1998, a devenit preot slujitor la Biserica Sfântul Gheorghe din Capul Bunei Speranţe şi vicar eparhial. În anul 2000, a fost numit preot slujitor la Biserica Maicii Domnului Stăpâna tuturor (Pantanassa) din Mitropolia de Johannesburg şi Pretoria.

În anul 2010, a fost desemnat secretar şef al Mitropoliei de Johannesburg şi Pretoria.

La propunerea Preafericitului Părinte Teodor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Alexandriei l-a ales pe ieromonahul Nicodim ca Episcop de Nitria şi vicar patriarhal.

Sursa: patriarchateofalexandria.com

Comentarii Facebook


Știri recente