Hirotesii întru duhovnic la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a hirotesit întru duhovnic, vinerea aceasta, 18 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor. Slujba a fost săvârşită în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Pregătirea duhovnicului durează toată viaţa ca şi a medicului

În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Patriarhul României le-a vorbit tinerilor duhovnici despre responsabilităţile slujirii într-o parohie.

„Este o demnitate mare duhovnicia, în acelaşi timp una grea, dar toate se pot face în Biserică cu ajutorul lui Dumnezeu. Pregătirea duhovnicului durează toată viaţa ca şi a medicului. În general, credinciosul penitent care se pocăieşte trebuie să simtă prin lucrarea duhovnicului sau a părintelui duhovnicesc milostivirea lui Dumnezeu Tatăl, îndrumarea Bunului Păstor Iisus Hristos şi căldura prezenţei Duhului Sfânt Care Se dăruieşte mai ales prin rugăciunea duhovnicului pentru fiii şi fiicele duhovniceşti, dar şi prin rugăciunea fiilor şi fiicelor duhovniceşti pentru părintele lor duhovnicesc. Această experienţă a prezenţei şi lucrării Sfintei Treimi în Biserică se simte în mod deosebit prin slujirea părintelui duhovnicesc care trebuie să îi îndemne pe oameni să cunoască milostivirea lui Dumnezeu Tatăl, să le vorbească în cateheză şi în predici, mai ales în timpul posturilor despre importanţa întoarcerii la Dumnezeu, părăsirii păcatului şi întoarcere la virtute, că aceasta este taina pocăinţei, şi despre binefacerile Spovedaniei, nu doar ca datorie, ci ca şi mijloc de creştere duhovnicească”, a spus Preafericirea Sa.

Preotul duhovnic să fie perceput ca un purtător a făcliei de înviere pentru învierea sufletelor din moartea păcatului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe duhovnici să pună accentul pe rugăciune pentru a răspunde ferm şi demn problemelor credincioşilor.

„Preotul duhovnic trebuie să fie ca un medic care ţine seama de specificul fiecărei persoane şi care evită atât rigorismul care poate duce pe om la deznădejde cât şi o îngăduinţă prea mare, un fel de laxism, care îl duce pe om la delăsare duhovnicească. Este multă confuzie în societatea de astăzi. Este o delăsare duhovnicească. Aceasta este secularizarea, nu e chiar ateism, ci o delăsare duhovnicească. Omul secularizat nu este neapărat ateu, ci omul care nu se mai roagă, acela este secularizat. Are o gândire lumească, nu mai are gândire duhovnicească. Să ne ajute Dumnezeu ca într-o lume secularizată delăsătoare duhovniceşte să trezim flacăra dorinţei de înnoire, de schimbare ca preotul duhovnic să fie perceput ca un purtător a făcliei de înviere pentru învierea sufletelor din moartea păcatului, din moartea duhovnicească cauzată de păcat şi astfel veţi avea bucuria a unei comunităţi vii duhovniceşti care nu contează doar ca număr, ci contează foarte mult ca şi calitate”, a mai subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Noii duhovnici au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel certificatul de hirotesie întru duhovnic, o cruce de binecuvântare, precum şi noua ediţie a Molitfelnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente