Hirotesii întru duhovnic în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a hirotesit întru duhovnic, astăzi, 10 noiembrie 2014, trei ieromonahi și şapte preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba a fost săvârșită în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Patriarhul României le-a vorbit slujitorilor sfintelor altare despre importanţa slujirii ca părinte duhovnicesc: „Însuşi numele de părinte duhovnicesc arată că preotul nu este un simplu dezlegător de păcate, ci este o persoană care are o iubire responsabilă şi milostivă, care ajută pe cel căzut să se ridice, pe cel păcătos să se îndrepte. Această responsabilitate aduce multe întristări când se constată că oamenii nu progresează în viaţa lor duhovnicească, dar aduce şi multe bucurii când preotul vede că viaţa omului păcătos se schimbă, se înnoieşte, se sfinţeşte, se luminează în Iisus Hristos prin lucrarea harului Preasfintei Treimi. Deci, slujirea aceasta de părinte duhovnicesc este o lucrare foarte necesară în Biserică”.

Preafericitul Părinte Patriarh a amintit că această lucrare nouă nu este una ușoară, ci comportă o mare responsabilitate: „Este o lucrare anevoioasă, o lucrare grea, o lucrare care înseamnă răbdare, insistenţă şi rugăciune împreună cu cei păstoriţi şi pentru ei. De aceea, duhovnicul cere celor păstoriţi de el să îl poarte în rugăciuni şi el îi poartă în rugăciuni pe cei ce se spovedesc la el şi doresc să îşi îmbunătăţească viaţa duhovnicească. Aceste gânduri care derivă din însăşi numirea de părinte duhovnicesc sunt exprimate în Sfintele Scripturi şi în lucrarea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii”.

Noii duhovnici au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel certificatul de hirotesie întru duhovnic, o cruce de binecuvântare, precum și noua ediție a Molitfenicului.

Potrivit regulamentelor bisericești, cei care au primit hirotesia întru duhovnic au susținut în prealabil un examen la centrul Eparhial.

„În mod practic, după hirotonia unui tânăr, acesta pentru a-şi începe activitatea de duhovnic în parohie trebuie să promoveze un examen, examenul de duhovnicie aşa cum este el cunoscut în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor conform prevederilor regulamentare. Pentru sesiunea noiembrie s-au înscris 14 tineri care au fost hirotoniţi în ultimele luni. Ei urmează să îşi înceapă activitatea la parohie sau unii dintre ei chiar au început-o însă nu au fost hirotesiţi duhovnici”, a declarat pentru TRINITAS TV Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier în cadrul Sectorul Administrativ-Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Examenul de duhovnicie are loc de mai multe ori pe an.

Comentarii Facebook


Știri recente