Hirotesii de duhovnici | Patriarhul Daniel: Spovedania este medicină duhovnicească

Confessors invested in Bucharest | Patriarch Daniel: Confession is spiritual medicine

Cincisprezece preoți din Arhiepiscopia Bucureştilor au primit astăzi binecuvântarea pentru slujirea de duhovnici în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.

Hirotesia a fost oficiată miercuri, 1 martie 2017, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Patriarhul Daniel a explicat că preotul duvhovnic nu este un simplu dezlegător de păcate, ci un povățuitor și un medic sufletesc.

Patriarhul le-a precizat noilor duhovnici că în urma absolvirii examenului de duhovnicie și a hirotesiei în duhovnici au dreptul de a oficia Sfânta Taină a Spovedaniei, potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe și învățăturilor Sfinților Părinți, atât timp cât sunt în ascultare față de Chiriarh.

Această slujire este, precum spune și rugăciunea de la hirotesie, pe cât de mare și sfântă, pe atât de necesară pentru viața Bisericii, a subliniat Părintele Patriarh conform Radio Trinitas.

În continuare, a evidențiat că puterea de a lega și a dezlega păcatele oamenilor este dumnezeiască deoarece vine de la Iisus Hristos Dumnezeu, nu este o născocire omenească și apostolească pentru că a fost dată în seara de după Înviere Apostolilor Săi.

Preafericirea Sa l-a citat pe Sfântul Chiril al Alexandriei și a spus că preoții au primit nu doar puterea de a dezlega, ci și de a lega.

În ceea ce privește puterea de a lega păcatele, Patriarhul a amintit că duhovnicul folosește această putere prin amânarea Botezului sau a Împărtășaniei Euharistice până când penitentul este pregătit duhovnicește pentru Tainele Bisericii.

Primul caz de acest fel aparține trecutului și se referă la catehumenii care nu erau destul de pregătiți pentru Botez. În cazul amânării Împărtășaniei, duhovnicul leagă pe cel care a săvârșit păcate grele până la împlinirea canonului.

A lega pe cineva nu înseamnă un gest de răzbunare sau de pedepsire, ci legarea se face spre îndreptare. După cum unui om bolnav medicul îi alege o dietă, tot așa cel care nu este suficient de pregătit pentru Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, folosește o dietă mai specială, agheasma și anafura, a adăugat Preafericirea Sa.

În partea a doua a cuvântului său, Patriarhul Daniel a insistat asupra caracterului de medicină duhovnicească al Spovedaniei, concluzionând că preotul duhovnic trebuie să ofere diagnosticul cântărind contextul în care a fost săvârșit păcatul, vârsta spirituală și părerea de rău a celui ce se află în fața sa.

Noii duhovnici au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Certificatul de hirotesie în duhovnic, o cruce de binecuvântare şi un Molitfelnic.

Comentarii Facebook


Știri recente