Harghita: Simpozionul „Românii din sud-estul Transilvaniei” este dedicat istoricului Vasile Lechinţan

A douăzeci şi şaptea ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie” este dedicată memoriei istoricului Vasile Lechințan, cunoscut cercetător al istoriei, culturii și spiritualității românești din arcul intracarpatic. Simpozionul va avea loc la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din jud. Harghita, în perioada 24-25 septembrie, anunţă organizatorii printr-un comunicat de presă.

Regretatul publicist, istoric, scriitor şi arhivist a trecut la Domnul în luna iulie, anul acesta, în urma unui accident vascular. Vasile Lechinţan a publicat peste 80 de volume şi articole ştiinţifice dedicate, cu precădere, istoriei şi culturii transilvănene.

În acest sens, în cadrul simpozionului va fi prezentată teza de doctorat a istoricului, cu tema Revoluția de la 1848-1849, în Comitatele Cluj, Turda și Scaunul Arieș, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Ela Cosma, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2021, și comunicările:

  • Aspecte din opera istoricului Vasile Lechințan văzute prin prisma sociologiei (Narcis Rupe, București);
  • Ultimele interviuri cu istoricul Vasile Lechințan (Mihai Groza, Miercurea Ciuc);
  • Vasile Lechințan și legăturile sale cu românii din județele Mureș, Harghita și Covasna (Valeriu Tănase, Agapia),
  • Vasile Lechințan – semne de cinstire (Erich Mihail Broanăr, Sfântu Gheorghe),
  • Vasile Lechințan, amprente asupra familiei (Monica Creț, Cluj-Napoca, din partea familiei istoricului Vasile Lechințan).

Deschiderea evenimentului va avea loc la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, vineri, 24 septembrie 2021, de la ora 14.00.

Lucrările se vor desfășura pe secțiuni: Istorie, Sociologie și Etnografie, Cultură românească, Colecţii şi colecţionari și Mediul asociativ – exemple de bună practică.

La ediția din acest an participă peste 80 de cercetători, academicieni, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, oameni de cultură din peste 25 de localități din întreaga țară.

Programul sesiunii cuprinde și vernisarea expozițiilor: Presa românească din județele Ciuc, Odorhei și Treiscaune, din perioada interbelică și Expoziția de icoane realizate de Gheorghe AVRAM, din comuna Valea Mare, jud. Covasna.

Comunicările prezentate în cadrul sesiunii vor fi publicate în revista Acta Carpatica nr. 8/2021, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, editat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita de sub egida Academiei Române și Asociația Ștefadina din București.

Sesiunea de comunicări este organizată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” şi Asociația Ștefadina din București, în parteneriat alte instituţii.

Foto credit: Cluj24.ro

Comentarii Facebook


Știri recente