Guvernul va reabilita sediul monument istoric al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași

Palatul „Mihail Sturdza”, clădirea monument istoric în care își desfășoară activitatea Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi reabilitat printr-o investiție a guvernului.

Ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a fost emis săptămâna trecută.

Lucrările vor dura trei ani, timp în care activitățile academice și administrative se vor desfășura în alte spații din apropriere.

„Oarecum amenajată pentru activități didactice, ea fiind o clădire veche de aproximativ două secole, necesită un proces mai amplu de reabilitare și de consolidare”, a declarat Părintele Decan Ion Vicovan pentru Doxologia.ro.

„Este un moment important din istoria clădirii, este un moment important din istoria facultății.”

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Palatului Sturdza, monument istoric, în care funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, a fost semnat în 10 martie 2023. Foto: Doxologia.ro

Clădirea a servit temporar drept cancelarie a domnitorului Mihail Sturdza (1842-1849).

Achiziționată în 1890 de Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a fost reparată și reamenajată, adăugându-i-se o aripă, după care a fost pusă la dispoziția Seminarului Veniamin.

Instituția de învățământ a funcționat în acest spațiu până la desființarea ei de către regimul comunist ateu, în august 1948.

După reactivarea Facultății de Teologie de la Iași, mai întâi ca Institut Teologic de grad universitar în 1990, în urma nenumăratelor demersuri întreprinse de Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, imobilul a fost retrocedat Bisericii și, după efectuarea multor și costisitoare lucrări de reparații, amenajare și dotare, a fost pus la dispoziția Facultății de Teologie.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente