Guvernul din Republica Moldova a înființat un consiliu consultativ pentru memoria victimelor represiunilor politice

Ministerul Culturii și Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova au instituit recent „Consiliul Memoriei”, un organism consultativ dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada regimului totalitar comunist (1917-1990).

Ordinul de înființare a fost semnat de miniștrii Sergiu Prodan și Dan Perciun în data de 7 februarie. Inițiativa își propune să contribuie la dezvoltarea unei culturi comemorative europene comune.

„Educația are un rol fundamental în păstrarea memoriei istorice și în consolidarea valorilor democratice. Prin integrarea corectă și argumentată a adevărului istoric în curriculumul școlar, ne asigurăm că generațiile viitoare vor înțelege impactul represiunilor politice și vor contribui la promovarea unei societăți conștiente și responsabile”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Dan Perciun.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a evidențiat importanța cinstirii celor care au suferit și a subliniat că asumarea și cunoașterea adevărului istoric reprezintă o responsabilitate morală atât pentru stat, cât și pentru societate.

„Există voință politică, am identificat surse, trebuie să mai lucrăm asupra viziunii mesajelor și planului de acțiuni pentru a repara ceea ce nu s-a făcut zeci de ani!”, a adăugat acesta.

Atribuții

Format din 11 experți, Consiliul va facilita dialogul și cooperarea în domeniul memoriei istorice între autoritățile publice, experți, cercetători și alte instituții. Totodată, va monitoriza inițiativele de comemorare a victimelor represiunilor politice, contribuind la păstrarea unei perspective obiective asupra trecutului.

În același timp, Consiliul va susține cercetarea și promovarea istoriei represiunilor politice, precum și a celor care au contribuit la păstrarea memoriei colective. De asemenea, va gestiona bazele documentare existente și va iniția proiecte pentru sprijinirea muzeelor și memorialelor dedicate victimelor regimului comunist.

Foto credit: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova


Știri recente