Grija Bisericii față de cei trecuți la Domnul

Grija față de cei adormiți este o trăsătură aparte a vieții creștinilor. Participarea la slujbele rânduite de Biserică, îngrijirea cum se cuvine a locurilor de veci sunt doar câteva dintre responsabilitățile fiecăruia dintre noi pentru cei dragi, trecuți la cele veșnice. Această datorie sacră este o prioritate și pentru Biserică, iar înființarea la nivelul fiecărei eparhii a unui sector care să se ocupe de administrarea eficientă și responsabilă a cimitirelor vine și confirmă acest lucru. Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor funcționează deja de 12 luni.

„Am constatat faptul că nu neapărat din rea voință, dar din nepricepere sau prin complexitatea lucrărilor într-un cimitir preoții care administrau cimitire aveau nevoie de consultanță și de îndrumare. Într-un cimitir se dezbat probleme complexe. Nu mă refer aici doar la administrarea cimitirului, a actelor de proprietate, a utilităților, a plății angajaților, ș.a.m.d., ci și la modul în care se transmite concesiunea locurilor de veci de la o persoană la alta. Ca atare, ne confruntăm aici cu aspecte juridice complexe de concesiune, de succesiune, etc.”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Costinel Ailioaei.

O realizare importantă a sectorului este îmbunătățirea regulamentelor de funcționare a cimitirelor parohiale.

Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor are o bună colaborare cu Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane din Cadrul Primăriei Generale a Capitalei.

Se dorește totodată o bună colaborare și cu administratorii cimitirelor private. În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 7 astfel de cimitire.

Începerea acțiunii de sistematizare a cimitirelor parohiale din mediul urban, precum și a cimitirelor mănăstirești mai importante este o altă prioritate pentru 2014.

Continuarea extinderii activității SC Chivotul Mare SRL la cât mai multe cimitire parohiale și deschiderea de noi puncte de lucru pentru partea de servicii funerare, precum și alcătuirea unui model unic de tipizat pentru Actul de Concesiune se numără printre obiectivele din acest an ale Sectorului.

Comentarii Facebook


Știri recente