Grădinița „Sfântul Stelian” din Târgu Jiu a fost sfințită

Preșcolarii din Târgu Jiu vor învăța din acest an la o grădiniță aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei. Miercuri, 17 septembrie, a avut loc inaugurarea Grădiniței „Sfântul Stelian” din Târgu Jiu, înființată de Arhiepiscopia Craiovei și Asociația Vasiliada, filiala Târgu Jiu, iar cu acest prilej a fost săvârșită slujba de sfințire de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-au transmis Prof. Vasile Gogonea și Gabriela Firu. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj, printre ei îi amintim pe Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj și Ion Ișfan, inspectorul școlar general al ISJ Gorj, copiii înscriși la grădiniță, alături de părinți, și cadrele didactice ale unității de învățământ preșcolar.

„Copiii să trăiască într-o lume mai bună și mai credincioasă”!

„Noi am preluat această grădiniță și continuăm să ducem mai departe pregătirea și educarea tinerelor vlăstare de aici, din orașul Târgu-Jiu. Este o bucurie pentru noi că însuși cuvântul „grădiniță” ne arată că acești copii sunt flori, sunt vlăstare ale noastre, sunt bucuria părinților care i-au născut și, în același timp, sunt bucuria educatorilor care îi pregătesc pentru viață”, a subliniat ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a ținut să accentueze faptul că este foarte important că o grădiniță să ofere cunoștințele necesare pentru actul educațional propriu-zis, dar să fie și imboldul pentru o viață morală aleasă, dedicată. „Dacă grădinița este locul care amintește de «Grădina Raiului», să fim sensibili și analitici totodată, pentru că un cugetător ne spune că din Rai ne-au rămas câteva lucruri minunate: frumusețea cerului înstelat, privirea candidă și curată a copiilor și amurgul de seară, iar noi, cei maturi, cu multă luare aminte să reținem faptul că aceste lucruri, când le amintim, ne conduc cu gândul la grădina de altădată, la grădina raiului copilăriei, și nu numai că suntem nostalgici, în sensul pasiv al cuvântului, dar și aruncăm privirea la ceea ce am pierdut odinioară și redobândim prin copiii noștri pe care îi creștem și-i educăm! Așadar, privind acești copii și crescându-i, ne aducem aminte de copilăria noastră care este reperul sacru, unul dintre cuvintele cele mai sfinte pronunțate în viața noastră. Iată că văzându-i pe cei mici, ne aducem aminte de copilăria noastră, și dorim ca tot ceea ce nu am putut noi împlini, să realizăm prin ei, ca ei să ajungă și mai bine, într-o societate «caldă», într-o lume mai bună și mai credincioasă”!

„Ne punem în slujba copiilor și împlinim aceasta ca pe un act liturgic”!

În concluzia cuvântului său plin de har duhovnicesc, Mitropolitul Olteniei a încheiat spunând: Grădinița noastră oferă servicii în sensul de «diaconie», pentru că noi nu avem servicii în sensul clasic al cuvântului, iar la noi slujirea este importantă. Așadar, ne punem în slujba copiilor și împlinim aceasta ca pe un act liturgic. Să facem aceasta cu multă responsabilitate și cu multă credință! Avem condiții, atât pentru creșterea și educația copiilor, dar și ca ei să se poată odihni aici, să poată să mănânce, ca părinții lor să fie liniștiți, pentru ca aici, cât stau în casa noastră, să fie o lucrare spre binele copiilor! Le binecuvântăm pe doamnele educatoare, pe d-na directoare, și pe toți cei care contribuie la bunul mers al unității! Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dăruiască multă sănătate, Amin”!

„Este un lucru care încurajează comunitatea”

Reprezentanții autorităților județene au apreciat efortul Arhiepiscopiei Craiovei, îndreptat spre o educație a copiilor în spiritul credinței ortodoxe. „O grădiniță venită din partea bisericii în sprijinul comunității este un lucru extraordinar de bun, este un lucru care încurajează pur și simplu comunitatea, pe de o parte, și pe de altă parte, să nu mai vorbim de condițiile pe care le asigură pentru copiii din această grădiniță. Este o instituție prin care sistemul nostru educațional pot să spun că acum are încă o cărămidă bună în construcție. Copiii ce vor învăța aici vor fi oameni bine educați, vor fi credincioși și nu au cum să nu aibă izbândă în viitorul apropiat, la școală, dar și în cel îndepărtat pentru o nouă societate mai bună decât cea de astăzi”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Totodată, reprezentanții ISJ Gorj și-au exprimat dorința de a sprijini cadrele didactice de aici în activitatea pedagogică pe care o vor desfășura. „Ne bucură foarte mult că această clădire are viață în continuare. Noi, Inspectoratul Școlar, îi vom ajuta cu tot ce vor avea nevoie referitor la programele de învățământ. Această grădiniță este inclusă în sistemul educațional”, a declarat Ion Ișfan. (Prof. Vasile Gogonea și Gabriela Firu)

Comentarii Facebook


Știri recente