Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți a organizat săptămâna trecută a șaisprezecea ediție a Festivalului Internațional de Muzică Populară Românească „În grădina cu flori multe”, care are ca scop valorificarea și promovarea culturii și tradițiilor românești.
Festivalul își propune să descopere și să încurajeze tineri interpreți ai cântecului și dansului popular românesc și „să contribuie la prosperarea național-culturală a neamului în această zonă istorică”, au transmis organizatorii într-un comunicat post-eveniment.
Ei au subliniat impactul și relevanța desfășurării manifestării într-un spațiu multietnic și multicultural, susținând că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viață.
Festivalul a devenit în timp o sărbătoare a românilor din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei, provincii istorice românești, și o rampă de lansare a tinerilor interpreți pasionați de muzica populară românească.
Concurs de interpretare folclorică
Concursul s-a desfășurat la Casa de Cultură Horbova și Sala de Spectacole ,,Dumitru Covalciuc” a Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți, în prezența reprezentanților administrațiilor locale, a unor artiști consacrați din România și Republica Moldova și a admiratorilor tezaurului muzical românesc.
Aproape 200 de concurenții s-au înscris la patru secțiuni: soliști vocali, soliști instrumentiști, formații vocal – folclorice și formații coregrafice. Juriul a fost format din muzicieni, etnologi, etnografi și profesori. Președintele Juriului a fost Artistul Emerit Nicolae Hacman.
Trofeul la secțiunea Soliști vocali a revenit Flaviei-Maria Cochirleanu (Buzău) și cel de la secțiunea Soliști instrumentiști a fost câștigat de Patrisia Ivaneț (Hrușeuți, Regiunea Cernăuți) la nai.
Anastasia Opaeț din Cireș, Regiunea Cernăuți, și Elena Lazăr din Dăeni, județul Tulcea, au câștigat Diplome de gradul I și Diplome speciale de performanță din partea membrilor Juriului.
Simpozion de etnografie
În paralel cu concursul muzical s-a desfășurat și a treisprezecea ediție a Simpozionului „Vatră dulce strămoșească”. Aceasta a fost dedicată problemelor de revitalizare, conservare, promovare а patrimoniului cultural material și imaterial cu specific identitar românesc. Lucrările prezentate vor fi publicate în Magazinul etnocultural „Cronici Bucovinene”.
Una din lucrări a avut tema „Coloanele cerului – rădăcini paleoetnologice ale troițelor românești”. Autoarea, drd. Marioara Calancea, Președintele Asociației profesionale Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” din județul Suceava, a documentat troița ca element definitoriu al identității naționale românești.
Ea a semnalat că troițele din satele românești au evoluat din tiparul stilistic al monumentelor arhaice denumite coloane ale cerului și redau învățăturile creștine într-un mod propriu românesc, integrându-le viziunii populare autohtone asupra lumii și a vieții printr-o sinteză între straturile culturale arhaice și creștinism.
Manifestările au fost organizate în parteneriat cu Școala Populară de Artă și Civilizație Românească ,,Ciprian Porumbescu”, cu Centrul pentru Conservarea și Promovareа Culturii Tradiționale ,,Arboroasa” din județul Suceava, și cu sprijinul Consiliului Raional Cernăuți și al Consulatului General al României la Cernăuți.
Foto credit: Facebook / Festivalul Internațional de Folclor Românesc „În grădina cu flori multe”