Gest simbolic: A fost plantat un copac ca simbol al trăiniciei româneşti la Micherechi, Ungaria

Actuali cât şi foşti elevi ai Şcolii Generale Românești din Micherechi au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în proximitatea instituţiei de învăţământ din localitatea lor natală, ca simbol al trăiniciei românilor pe acele meleaguri.

Activitatea a cuprins şi recitări de poezii aparținând unor poeți români, iar la final, elevii au rostit împreună o rugăciune pentru întregul neam românesc, scrisă de Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.

Au participat Directorul Şcolii Generale din Micherechi, Ana Ruja, cadre didactice și părinți.

Evenimentul a fost organizat de protos. Visarion Tuderici, Secretar eparhial – Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei.

Activitatea face parte dintr-un proiect internațional, desfășurat sub genericul: „Românii de lângă noi”, inițiat de insp. Dalia Cîrstea, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Olt. Proiectul cuprinde comunitățile românești din Ungaria, Serbia (Voievodina şi Valea Timocului), Republica Moldova, Transnistria, Bulgaria (Vidin), Ucraina (Transcarpatia, Cernăuţi, Hotin, Herţa, Odesa) şi Albania.

Prima dintre activitățile dedicate românilor din diaspora, „preconizate a se desfășura în perioada 8 martie – 9 aprilie, este această sădire de copaci, în diferite părți din jurul granițelor României, însoțită de recitare de poezii românești, care să redea caracterul unitar și identitatea românească a acestor comunități”, anunţă Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Micherechi este o localitate în districtul Sarkad, Ungaria, cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, majoritatea fiind români. În anul 1881, la Micherechi locuiau 1394 de persoane, din care 1136 români, 145 maghiari, 24 germani și 89 din alte etnii.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente