Germania: Mormintele a 78 de ostaşi români au fost descoperite în cimitirul din Bayreuth

În cimitirul orăşenesc din Bayreuth au fost descoperite duminică mormintele a 78 de ostaşi români care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial, în anii 1917 şi 1918.

Locurile lor de odihnă au fost găsite de Ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului şi paroh al Parohiei „Sfânta Treime” din Amberg, precum și de paraclisierii parohiei.

Ei i-au identificat pe cei 78 în timp ce erau în căutarea mormintelor a 17 ostași români prizonieri din Primul Război Mondial, înhumați la Bayreuth, despre care se cunoştea că se află în cimitirul respectiv.

Pentru toţi cei 95 de ostaşi români a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Scurt istoric

Lagărul de la Bayreuth (regiunea militară III B. – Nürnberg) a fost, pentru ostaticii români, a cincea destinație din Germania în Primul Război Mondial, după numărul de prizonieri, aici fiind încartiruiți în a doua parte a războiului 1150 de soldați din țara noastră. Dintre ei, 95 de ostatici nu au mai apucat să se întoarcă acasă, găsindu-și sfârșitul obștesc aici și fiind înmormântați în parcelele NW2 și NW 3 ale cimitirului orășenesc din Bayreuth, alături de ruși, francezi și italieni.

În urma cercetării și listării numelor înscrise pe crucile de mormânt, s-a constatat că probabil 7 dintre soldați (sub al căror nume este notat „RUM. SOLDAT”) ar putea fi ruși,  un soldat cu nume românesc (Scarlat Cristofie) este înscris drept rus („RUSS. SOLDAT”), iar un alt soldat, probabil român (Mjrjca Dum., probabil Mirică?), a fost înregistrat fără naționalitate. Probabil ca urmare a nefamiliarității numelor românești pentru germani, atât la înhumarea soldaților prizonieri, cât și pe parcursul renovărilor efectuate în cimitir (ultima având loc în 2005), s-a ajuns la transcrierea incorectă a numelor, iar în cazul altora s-a ajuns la confuzia naționalității lor.

Alte detalii, dar şi lista completă a celor 95 de ostaşi români sunt disponibile pe site-ul Mitropoliei Germaniei.

Foto credit: Mitropolia Germaniei


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente