Georges Florovsky, unul din marii teologi ai secolului 20

Teologul Georges Florovsky a contribuit semnificativ la teologia ortodoxă atât prin activitatea sa didactică, cât și prin volumele publicate. În decursul activității sale de profesor a predat materii teologice la Institutul „Saint-Serge” din Paris și la Universitatea Harvard.

Georges Florovsky s-a născut pe 28 august 1893, conform calendarului neîndreptat. El a era al cincilea copil al lui Vasili și al Clavdei Florovsky. Locul natal a fost orașul Elisabetgrad dar când Georges avea 6 luni familia lui a decis să se mute în nou-înființatul oraș-port Odessa.

Inițial, timp de 10 ani, familia Florovsky a trăit la periferia orașului. În anul 1905 Vasili Florovsky este numit preot la catedrala din Odessa și se mută cu familia în casa parohială din oraș.

Familia a avut o influență mare asupra alegerilor făcute de Georges Florovsky, astfel că el a urmat calea pedagogiei la fel ca mulți membri ai familiei și a devenit profesor.

„Încă de foarte tânăr, am știut că voi fi profesor. Era singurul meu țel, și în viziunea mea de atunci, era singura profesie respectabilă. În familie aveam câțiva profesori și simțeam că mi se potrivea și mie. Și am avut dreptate, era singurul lucru pentru care sunt potrivit.”

În 1911 a absolvit gimnaziul și s-a înscris la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității din Odessa, cu dorința de a aprofunda filosofia. După finalizarea studiilor a desfășurat mai multe activități educaționale intrând în învățământ ca profesor la Departamentul de Istorie și Filosofie a Dreptului în cadrul Institutului Pedagogic Superior din Odessa.

În 1920 familia Florovsky se mută în Bulgaria, la Sofia. Anul următor Georges Florovsky pleacă la Praga.

Scurta perioadă petrecută în Bulgaria a însemnat și întâlnirea cu Xenia Ivanovna Simonova cu care se va căsători anul următor.

După cinci ani trăiți în Praga, Georges Florovsky se mută la Paris.

Odată venit la Paris, este numit Profesor de Patristică la Institutul „Saint-Serge”. În 1932 este hirotonit preot.

În anul 1948, împreună cu soția sa Xenia emigrează în America. Părintele Florovsky a predat Teologie Dogmatică și Patristică la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vladimir” din New York, între 1948-1956.

Din 1956 până la vârsta de pensionare (1964) a predat cursul de Istoria Bisericii Răsăritene, la Harvard.

După pensionare, Părintele Georges Florovsky, a activat la Departamentul de Studii Slave și de Religie.

Spre finalul vieții, a predat Istoria Bisericească la Seminarul Teologic din Princeton.

Soția sa trece la viața veșnică în 1977 iar Părintele Georges Florovsky, doi ani mai târziu, în 1979.

Pe 9 septembrie se împlinesc 129 de ani de la nașterea Teologului Georges Florovsky.


Sursă: Andrew Blane, Părintele Georges Florovsky – Schiță Biografică, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2013.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente