Generaţia „România 100“ vrea să trăiască într-o lume curată

„Dragi oaspeţi, ocupaţi-vă locurile! Urmează o călătorie într-un viitor creat de copii. Zâmbiţi şi lăsaţi loc curiozităţii“. Aşa am citit printre rândurile invitaţiei azurii lansate ieri de iniţiatorii proiectului Generaţia „România 100“, propus de Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“. În rolul căpitanului de cursă l-am regăsit pe Adrian Timofti, profesor de istorie la „Varlaam“ şi la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, iar co-piloţi erau elevii săi şi colegi de la alte şcoli din Iaşi, informează “Ziarul Lumina”.

În sala multimedia a Gimnaziului „Varlaam Mitropolitul“, vârstele şi râsetele s-au amestecat ieri. Gazdele, elevii primei clase de gimnazişti, i-au avut ca oaspeţi pe colegi din clasa a V-a de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil“, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ şi de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, parteneri într-un proiect inedit – Generaţia „România 100“.

În 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi se va termina o etapă, o perioadă în care românii au depăşit multe probleme şi provocări: Marea Criză, Al Doilea Război Mondial, perioada comunistă, tranziţia. „Fiecare generaţie a avut de împlinit un ideal, fie că a fost vorba de rezistenţă şi supravieţuire, fie de revenirea la democraţie după 1989. Noua generaţie trebuie să-şi contureze un nou proiect. Acesta ar putea fi găsirea locului tuturor românilor în Uniunea Europeană sau atingerea unei stabilităţi economice şi a unei prosperităţi rămase permanent mai mult un deziderat“, a spus prof. Adrian Timofti.

La Şcoala „Varlaam Mitropolitul“, anul 2014 a fost începutul unui nou ciclu: gimnaziul, pe care elevii din clasa a V-a actuală vor ajunge să-l termine exact în 2018. „Este o coincidenţă frumoasă că o etapă esenţială din destinul României se încheie odată cu o etapă importantă din parcursul unei şcoli şi din viaţa unor copii. Sunt perioade de acumulări care trebuie să-şi arate roadele după 2018. De aceea i-am numit pe elevii care sunt acum în clasa a V-a la Gimnaziul «Varlaam», dar şi pe colegii lor de aceeaşi vârstă din alte şcoli Generaţia «România 100». Ei sunt cei care vor deveni liceeni, studenţi şi oameni mari într-o lume schimbată. Această lume trebuie să fie cea pe care şi-o doresc şi de aceea trebuie să o construiască pe baze noi şi este important să-şi facă auzită vocea“, a continuat Adrian Timofti.

Copiii deja ştiu cum vor să arate lumea în 2018 – să fie cât mai puţin poluată, să aibă cât mai multe spaţii verzi şi cât mai multe monumente istorice restaurate, să ofere o agora în care fiecare să-şi poată spune părerea şi să dezbată principalele eventuale probleme, să ofere îndestulare tuturor şi fericire fiecăruia în parte. Părinţii prezenţi la lansarea proiectului îşi doresc să aibă posibilităţi pentru a-şi sprijini fiii şi fiicele în dobândirea unei educaţii frumoase, în acord cu legile sociale şi cu iubirea dintre oameni, iar cadrelor didactice le-ar plăcea să regăsească un spaţiu în care valorile fiecăruia să fie respectate. „Aş vrea să avem cu toţii respect pentru absolut tot ceea ce ne înconjoară“, a scris pe tăbliţa timpului Simona Marinică, directorul Şcolii Primare „Varlaam Mitropolitul“, iar directorul Gimnaziului, Cristina Timofte, deja avea în faţă un tablou al anului 2018, când gimnaziştii vor îmbrăca haina de licean într-o lume la crearea căreia şi ei au pus umărul.

Copiii aveau deja idei – au propus proiecte caritabile, schimburi de experienţă cu alţi elevi, inclusiv la nivel internaţional, acţiuni ecologice, culturale. Toate sugestiile se vor regăsi, la un moment dat, într-un spaţiu virtual, de unde, ca dintr-un coş al abundenţei, vor fi alese şi puse în practică pentru ca misiunea Generaţiei „România 100“ să fie îndeplinită. „Ne dorim să avem cât mai mulţi participanţi în acest proiect şi vom lansa invitaţii tuturor şcolilor din judeţul Iaşi. Este un proiect în construcţie şi avem deja ambasadori. Ne dorim să avem întâlniri lunare, să organizăm acţiuni împreună, să mergem în excursii, să facem planuri, să stabilim nişte principii şi valori care să reprezinte această generaţie şi pentru care să luptăm. Elevii, părinţii şi profesorii au nişte idealuri comune care pot fi atinse prin acest proiect“, a adăugat prof. Adrian Timofti.

Proiectul este o provocare ambiţioasă pentru Iaşi, dar aşa au fost toate marile evenimente ale istoriei. Totul a început cu dorinţa unei lumi în care fiecare dintre noi să poată să-şi împlinească visurile.

„Călători, bine aţi venit la prima staţie – Gimnaziul «Varlaam Mitropolitul», locul unde începem să alimentăm dorinţele şi planurile unei lumi frumoase. Vor urma opriri la fiecare şcoală ai cărei copii vor face parte din Generaţia «România 100». Viitorul aparţine celor curajoşi“.

Comentarii Facebook


Știri recente