Găzduire în regim de urgență la Câmpina, județul Prahova

La Câmpina, în județul Prahova, s-a inaugurat, ieri, 4 februarie 2013, Centrul de găzduire în regim de urgență pentru persoanele fără adăpost. Acesta este rezultatul parteneriatului dintre Primăria municipiului Câmpina și Asociația „Diaconia” a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu acest prilej, a fost oficiată și slujba de sfințire a noului așezământ social, după cum informează Ziarul Lumina.

Persoanele fără adăpost sau victime ale violenței în familie, precum și alte categorii sociale din Câmpina și împrejurimi beneficiază de ieri de servicii sociale în cadrul Așezământului de găzduire în regim de urgență „Sfântul Ierarh Nicolae”, de lângă Spitalul de Psihiatrie Voila. Acesta este al doilea centru al Arhiepiscopiei Bucureștilor și primul din județul Prahova. Inaugurarea așezământului a fost precedată de oficierea slujbei de sfințire de către un sobor de preoți, consilieri eparhiali sau parohi ai bisericilor din municipiu, condus de arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La finalul slujbei, arhim. Veniamin Goreanu a arătat necesitatea colaborării Bisericii cu autoritățile locale pentru rezolvarea numeroaselor probleme, mai ales ale persoanelor rămase fără adăpost din varii motive. De asemenea, a subliniat că cei care vor fi găzduiți vor fi și mângâiați sufletește prin „purtarea de grijă a preoților, fie a celui de caritate de la biserica Spitalului de Psihiatrie Voila din apropiere, fie a preoților de la bisericile din împrejurimi”.

În semn de recunoștință pentru sprijinul oferit, consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oferit primarului municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, din partea Asociației „Diaconia”, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae. „Dorim ca acest parteneriat dintre Asociația «Diaconia» și Primăria Câmpina să constituie un model de bune practici pe care să-l extindem în timp și la nivelul altor unități administrative, deoarece este mare nevoie de servicii sociale în contextul socio-economic din ziua de astăzi. De asemenea, dorim să venim întru întâmpinarea rezolvării unor probleme prin oferirea de servicii sociale specializate care nu sunt oferite de alți furnizori de servicii sociale și să creăm la nivel local o solidaritate între acest așezământ și parohii, întrucât orice lucrare bună este rezultatul unei împreună-lucrări. Pentru aceasta trebuie să implicăm cât mai mulți factori de decizie pentru susținerea așezământului, fiindcă o lucrare socială nu este o lucrare ușoară. Noi nu vom oferi numai găzduire, ci încercăm și reintegrarea socială a oamenilor”, a precizat arhid. Viorel Ionuț Iordăchescu, consilier eparhial al Sectorului social-filantropic și de misiune al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Parteneriatul dintre Primăria Câmpina și Asociația „Diaconia” a fost încheiat pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire, iar așezământul, al cărui director este Andrei Rugină, a fost înființat la inițiativa Consiliului local al municipiului Câmpina. „Centrul social de urgență nu este un azil, ci aici cei fără adăpost nu vor fi găzduiți mai mult de șapte zile dacă nu au domiciliul în Câmpina, sau nu mai mult de șase luni dacă au domiciliul în localitatea noastră. Centrul social de urgență oferă servicii hoteliere pentru 20 de persoane care vor beneficia de servicii social-medicale și religioase”, a explicat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.

Primăria Câmpina va suporta cheltuielile de întreținere, precum și pe cele de furnizare a hranei, prin intermediul cantinei Spitalului de Psihiatrie Voila din apropiere, iar celelalte servicii sociale vor fi susținute de Asociația „Diaconia” a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente