Fundația Filantropia Timișoara: Sprijin în pandemie pentru pacienții cu scleroză multiplă

Anul trecut, Fundația Filantropia Timișoara a evaluat nevoile a 280 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă și a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 20 dintre acestea. Proiectul își propune să contribuie și la îmbunătățirea politicilor publice de sprijin pentru această categorie de pacienți.

Ancheta, desfășurată în perioada iunie-august 2020, a surprins aspectele cu care se confruntă bolnavii de scleroză multiplă din România și familiile acestora, cum se modifică sistemul lor de relaționare și care sunt elementele de suport pe care le accesează.

Cei 20 de beneficiari selectați în urma anchetei au participat la ședințe de consiliere psihologică, la ședințe de kinetoterapie și, împreună cu familiile, la patru webinare cu specialiști din domeniile: nutriție, psihoterapie și recuperare fizică.

Pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă, o boală degenerativă neurologică, serviciile medico-psiho-sociale sunt complementare tratamentului medicamentos și contribuie la menținerea funcționării zilnice și la creșterea calității vieții.

Proiectul, desfășurat în perioada aprilie 2020-februarie 2021, a fost finanțat cu suma de 32.000 lei de Fundația Orange, prin programul „Susține un ONG”.

Fondurile au fost utilizate și pentru achiziționarea de echipament de kinetoterapie: bicicletă adaptată persoanelor cu dizabilități, stație de balans, benzi elastice, roată de recuperare, saltele, mingi medicinale, set reeducare mână, discuri tactile, gantere și greutăți reglabile pentru încheieturi și glezne, spalier și accesorii pentru motricitate fină.

Rezultatele anchetei din proiect au fost puse la dispoziția Societății Române de Scleroză Multiplă, pentru a putea dezvolta servicii centrate pe nevoile beneficiarilor. Ele vor fi utilizate pentru dezvoltarea de politici sociale dedicate persoanelor cu scleroză multiplă.

La nivel național, proiectul are ca obiectiv promovarea importanței diagnosticării timpurii a sclerozei multiple, o boală cu simptome derutante, și de a crește șansele de recuperare medicală și de integrare socială a persoanelor afectate.


Scleroza multiplă este diagnosticată de obicei la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Totuși, afecțiunea se poate declanșa oricând între 15 si 60 de ani, iar statisticile arată că, în lume, numărul de femei care suferă de această boală este mai mare decât cel al bărbaților. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control dacă urmează tratamentul corect.

Fundaţia Filantropia Timişoara este o fundaţie de dezvoltare comunitară, de caritate, non-guvernamentală fără scopuri politice. De-a lungul celor 14 ani de activitate continua, fundația a dezvoltat numeroase proiecte locale, regionale și chiar internaționale, cu peste 7000 de beneficiari direcți.

Fundația Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunității prin proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.

Foto credit: Fundația Filantropia Timișoara

 

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…