Fundația Bucuria Ajutorului: Sesiune științifică dedicată sărbătorii Bunei Vestiri

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat marți o nouă sesiune științifică transdisciplinară, în care domeniul medical și cel teologic au contribuit la o mai bună înțelegere a nevoilor de sprijin ale bolnavilor oncologici aflați în stadiu terminal.

„Am dedicat cea de-a treia sesiune științifică din acest an sărbătorii Bunei Vestiri”, a declarat, pentru Trinitas TV, prof. Adriana Căruntu, managerul Fundației Bucuria Ajutorului.

„Tema de astăzi este importanța serviciilor de îngrijire paliativă pentru bolnavii de cancer. La eveniment au participat 15 lectori cu teme din domeniile medical, farmacologic, psihologic și spiritual.”

Au participat cadre medicale din Capitală, studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, elevi de la școlile postliceale sanitare „Carol Davila” și „Spiru Haret” și de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Medicina este cunoaștere și rugăciune

„Astăzi ne reamintim de ce sunt importante îngrijirile paliative, cât de mult ar suferi bolnavii dacă acestea nu ar exista sau ar fi insuficiente și cât de vital este ajutorul instituțiilor care oferă îngrijiri paliative”, a mai spus Adriana Căruntu, care coordonează Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Actul medical înseamnă știință, conștiință și artă”, a declarat conf. univ. dr. Manole Cojocaru, profesor de Îngrijiri la domiciliu și nursing comunitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București

„Iar îngrijirile paliative înseamnă arta dublată de empatie față de suferința pacientului. Este un domeniu special. Așa este făcută viața, să aibă și o fază terminală, nimeni nu scapă. Și, atunci, prelungirea duratei și speranței de viață a omului înseamnă să dezvoltăm și domeniul îngrijirilor paliative.”

„Ceea ce facem noi astăzi este un schimb de experiență, pentru că sunt prezenți, alături de medici, și foarte mulți licențiați în Teologie”, a continuat conferențiarul universitar.

„Am audiat cu mare plăcere pe părintele doctorand Alin Nica. Mi-a plăcut foarte mult că a spus să ne rugăm unii pentru alții și să preluăm sarcinile unii altora, pentru că numai acest lucru va da rezultate și în medicină. Medicina înseamnă rugăciune, iar rugăciunea aceasta trebuie înțeleasă ca un dialog cu Dumnezeu.”

O lecție de empatie pentru tineri

„Astăzi particip împreună cu un număr de 19 elevi de liceu dornici atât de a se implica în comunitate, dar mai ales viitor studenți la Medicină”, a precizat, pentru Trinitas TV, Cristina Ionescu, profesor de Religie la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

„Pe lângă dorința lor de a deveni medici și a se implica din punct de vedere medical, copiii sunt foarte implicați și din punct de vedere social.”

„Participăm la diferite activități caritabile pe tot parcursul anilor de studiu și, de foarte mulți ani, colaborăm și cu Centrul de Îngrijiri Paliative, unde încercăm să ajungem cât de des putem, pentru a conștientiza și latura aceasta de nevoie de empatie, de spiritualitate, pentru a-i sprijini pe copii în dezvoltarea lor nu numai din punct de vedere educațional, dar și spiritual și social”, a adăugat profesoara.


Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul”, înființat în cadrul Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oferit îngrijiri unui număr de aproape 4.000 de pacienți până în prezent, majoritatea cu boli oncologice.

Foto credit: Fundația Bucuria Ajutorului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente