FTOUB: Noi programe de licență și master începând cu anul universitar 2020-2021

Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB) propune trei noi programe de studii universitare, unul de licență și două de master.

Programele sunt aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și vor fi disponibile, începând cu anul universitar 2020-2021, după procesul de acreditare prin care vor trebui să treacă în această primăvară.

Muzica bisericească – Licenţă

Programul de licență este intitulat Muzica bisericească și va avea o durată de trei ani, a declarat pentru basilica.ro Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

„Este vorba de un program de licență intitulat Muzică bisericească care evident conține și elemente de teologie, întrucât disciplinele fundamentale se păstrează. Există, deci, o curriculă care conține discipline fundamentale, de specialitate, facultative și opționale”.

„Dintre cele fundamentale fac parte disciplinele biblice Vechiul Testament și Noul Testament, iar în categoria celor istorice Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Istoria Bisericească Universală și, firește, Dogmatică. Dincolo de acestea, evident că se studiază materii de specialitate”.

Decanul instituţiei de învăţământ a prezentat cui i se adresează programul, dar şi beneficiile acestuia.

„Ne adresăm celor care îşi doresc să devină, de pildă, dascăli (sau psalți) de biserică și să nu rămână niște dascăli nelicențiați; celor care îşi doresc să devină dirijori de coruri bisericești, dar și celor care vor putea probabil să ocupe funcții, în viitorul nu foarte îndepărtat, în departamentele culturale ale parohiilor, eparhiilor și chiar ale Patriarhiei Române”.

În ceea ce priveşte programele de masterat, acestea se vor numi Spiritualitate creștină și științe medicale, respectiv, Managementul economic și administrarea unităților bisericești.

Spiritualitate creștină și științe medicale – Master

Programul Spiritualitate creștină și științe medicale se adresează, în primul rând teologilor, dar și celor care au și studii medicale.

„După finalizarea cursurilor, absolvenţii acestui masterat vor dobândi șicunoștințe medicale, predate chiar de profesori de la Facultatea de Medicină. Firește că nu vor deveni medici, întrucât competența în sine se obţine în facultatea de profil, prin licență, dar vor asimila cunoștințe prin care pot fi de folos la parohii, de exemplu, prin oferirea de sfaturi minimale”.

Printre disciplinele studiate în cadrul acestui masterat, a mai spus Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, se numără Bioetica ce se situează „la intersecția dintre cele mari două domenii: Teologie și Medicină”.

„Bioetica comportă astăzi discuții foarte aprinse precum eutanasierea, clonarea, ingineria asupra celulei ș.a. Disciplina aceasta poate să ofere răspunsuri la vremurile pe care le întâmpinăm”, a mai spus decanul FTOUB.

Managementul economic și administrarea unităților bisericești – Master

Cel de-am doilea program de studii masterale, Managementul economic și administrarea unităților bisericești, este unul de tip economic şi vine în întâmpinarea clericilor, și nu numai, din Patriarhia Română. 

Programul este destinat în primul rând clericilor și personalului bisericesc, în genere, pentru că aceştia „lucrează cu elemente de microeconomie la parohii, deținând gestiuni”.

„Unii dintre ei chiar se „descurcă” în domeniul unei minime contabilități, dar sunt alții care apelează la specialiști sau angajează contabili care să se ocupe de aceste lucruri”.

Clericii care se vor înscrie la acest masterat vor deprinde „noţiuni de microeconomie în domeniul bisericesc: gestionarea contabilității, gestionarea resursei umane din parohii, atragerea şi gestionarea de fonduri europene, obţinerea de granturi etc”, a specificat Părintele Ioan Moldoveanu.

Mai multe informații vor fi disponibile în curând pe site-ul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, imediat după acreditarea programelor.

Sursă foto: Universitatea din Bucureşti

Comentarii Facebook


Știri recente