Frați întru psaltichie: Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” Îl laudă pe Domnul de 18 ani

Basilica.ro a stat de vorbă cu un grup de psalți bucovineni care sunt frați. Au învățat să iubească muzica psaltică în copilărie, și-au perfecționat cântarea la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava și au creat un grup care poartă numele celui care a tipărit, cu trei secole în urmă, primele cărți de cântări bisericești în limba română: Macarie Ieromonahul, sau Sf. Cuv. Macarie Protopsaltul, cum a fost înscris de curând în calendar.

Patru frați din familia Maxemiuc au cântat de-a lungul timpului în acest grup: Daniel, Gabriel, Sergiu și Mihai Florin – cel din urmă chemat anul trecut să cânte în lăcașurile cerești. Nu au avut cântăreți bisericești în familie, dar în familia lor sunt oameni care știu să răspundă chemării lui Dumnezeu: între verișori se numără un preot și un monah.


Basilica.ro: Cum ați ajuns să iubiți muzica psaltică și să înființați Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”?

Gabriel Maxemiuc: Muzica psaltică am început a o iubi și a o îndrăgi încă de mici copii, mergând la Biserică duminică de duminică împreună cu toată familia, undeva, mai departe de casa noastră, în partea opusă a cartierului unde locuiam, pentru că acolo se cânta această muzică de către dascălul Bisericii respective, domnul profesor Ioan Popovici, profesor de muzică psaltică la Seminarul Teologic din Suceava pe atunci, mai apoi Director al acestei instituții de învățământ și dascăl la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” de la Gara Burdujeni, care ne-a atras la strană și ne-a îndemnat să cântăm și să învățăm muzică psaltică.

Sergiu Maxemiuc: Tot la îndemnul domnului Popovici, rând pe rând, am optat pentru a urma studiile Seminarului Teologic din Suceava. În perioada studenției, la Seminarul Teologic, anii 1999 – 2004, având dragostea de muzică psaltică și de Biserica lui Hristos, fratele meu, Daniel Maxemiuc, și alți câțiva colegi de clasă, au înființat, la Biserica din curtea Spitalului Vechi, „Grupul psaltic Makarios”.

Gabriel Maxemiuc: Din 2005, după terminarea studiilor la Seminarul Teologic din Suceava și începerea studiilor la Facultatea de Teologie din Constanța, secția Artă Sacră, Daniel a înființat și dirijat Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”, împreună cu o parte din membrii fostului grup Makarios.

Basilica.ro: Ce mentori ați avut?

Daniel Maxemiuc: Ca și mentori în primă fază menționăm pe domnul profesor Ioan Popovici, mai apoi regretatul maestrul Sebastian Barbu Bucur, maestrul Nicolae Gheorghiță – profesori în cadrul Facultății de Teologie din Constanța, secția Artă Sacră.

Basilica.ro: Cum a fost primit albumul vostru de colinde bizantine?

Gabriel Maxemiuc: Albumul nostru de colinde bizantine a fost primit cu mult entuziasm de ascultători, fapt ce ne-a bucurat extrem de mult și ne-a încurajat să continuăm editarea de noi albume cu muzică bizantină.

Sergiu, Daniel, Mihai Florin și Gabriel Maxemiuc în 2021, după o slujire arhierească oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul. Foto: Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”

Basilica.ro: Aveți o activitate culturală susținută, care se remarcă prin publicarea a numeroase albume – atât pe CD cât și online, precum și publicarea de scrieri muzicale psaltice. Care este cea mai importantă realizare a grupului din acest punct de vedere?

Sergiu Maxemiuc: Imprimarea celor 14 albume și editarea cărții „Imne Bizantine” reprezintă o mare realizare a grupului, dar cea mai importantă realizare este faptul că, de 18 ani, lăudăm în cântare pe Dumnezeu și pe sfinții Săi în cadrul slujbelor din Biserica Ortodoxă, bucurând sufletele credincioșilor.

Un selfie de la strană surprinde lumina generoasă a zilei. Foto: Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”

Basilica.ro: Cum îl omagiați anul acesta pe cel care a românizat muzica bizantină, Macarie Ieromonahul?

Daniel Maxemiuc: Pe cuviosul Macarie Ieromonahul îl cinstim interpretându-i scrierile sale muzicale, nădăjduind că vom ajunge anul acesta la Mănăstirea Viforâta, unde înnoitorul muzicii psaltice românești își are odihna de veci, pentru ai aduce un omagiu celui al cărui nume îl purtăm de atâția ani.

Basilica.ro: De ce calități are nevoie un bun psalt – muzicale și duhovnicești?

Sergiu Maxemiuc: Un bun psalt în primul rând trebuie să aibă chemare de la Dumnezeu pentru această misiune de a-i cânta Lui, având rugăciunea permanent în gând și în inimă. Are nevoie de o voință puternică, pentru a descifra tainele psaltichiei, și de calități vocale potrivite pentru acest gen de muzică.

Cântare la Parohia Vultureni – Cluj. Foto: Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul”

Basilica.ro: Ce planuri de viitor aveți?

Daniel Maxemiuc: Vrem să ne continuăm activitatea muzicală și ne dorim să inspirăm dragostea de muzică psaltică bizantină cât mai multor oameni.

Vezi și:

Foto credit: Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” (cu Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente