Fotoreportaj | Naşterea Domnului în lumea ortodoxă

Majoritatea Bisericilor Ortodoxe Autocefale sărbătoresc Naşterea Domnului în ziua de 25 decembrie. Iată câteva instantanee din mai multe orașe din lume unde a fost oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul Crăciunului.


Constantinopol

© Patriarhia Ecumenică

În ziua de Crăciun Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Gheorghe” din cartierul Fanar al vechii cetăţi a Constantinopolului, un oraş încărcat de istorie şi cultură.

Alături de Sanctitatea Sa au coliturghisit cinci mitropoliţi, în prezenţa credincioşilor care au venit să se roage Pruncului Iisus Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.


Cairo

© Patriarhia Alexandriei

Mai mulţi greci, ciprioţi, egipteni, ruşi, dar şi credincioşi din alte state ortodoxe au participat marţi la Sfânta Liturghie prezidată de Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei şi al întregii Africi în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Cairo.

La slujbă a asistat şi Patriarhul Tawadros al II-lea al Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt.


Damasc

© Patriarhia Antiohiei

Catedrala Patriarhală din Damasc, Siria, numită în limbaj popular „Al Mariamia”, i-a adunat în rugăciune pe ortodocşii sirieni, în prima zi de Crăciun, şi Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient.


Bucureşti

© Raluca Ene / Basilica.ro

Într-o atmosferă de bucurie duhovnicească, Patriarhul Daniel al României a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală istorică din Bucureşti.

Printre credincioşi s-au numărat şi mulţi copii care au ascultat predica Preafericirii Sale şi s-au împărtăşit cu sfintele taine.


Sofia

© Patriarhia Bulgariei

Patriarhul Neofit al Bulgariei a liturghisit în Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia, unde i-a binecuvântat pe cei prezenţi la sfânta slujbă.

Ca dimensiuni, catedrala este a doua biserică din Balcani și reprezintă pentru bulgari o bijuterie naţională ce conduce către nobila idee de libertate naţională.


Nicosia

© Arhiepiscopia Ciprului

Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului a oficiat Sfânta Liturghie de Naşterea Domnului în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan Teologul” din Nicosia, fiind cel mai important sfânt locaş al Bisericii Ortodoxe a Ciprului.


Atena

© Arhiepiscopia Atenei

Grecii au sărbătorit Naşterea Domnului la Catedrala Mitropolitană din Atena, unde Arhiepiscopul Ieronim le-a vorbit despre „conturarea unui plan pentru viitor” cu scopul de a ieşi din situaţia de criză financiară şi sufletească în care se află în prezent.


Tirana

© Biserica Ortodoxă a Albaniei

Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei a prezidat Sfânta Liturghie în ziua de Crăciun în Catedrala „Învierea Domnului” din Tirana.

Noua Catedrală ortodoxă națională din Tirana este simbolul renașterii Bisericii Albaniei, care a suferit timp de 23 ani, perioadă în care Albania a fost declarată oficial stat ateist.

Comentarii Facebook


Știri recente