Fotografi din șase țări expun în aer liber, la Oradea, fotografii care prezintă frumusețea județului Sălaj

Un grup de 11 artiști fotografi din șase țări, inclusiv România, au inaugurat marți, în Piața Unirii din Oradea, o expoziție în aer liber cu fotografii care prezintă oameni, locuri și obiceiuri din județul Sălaj.

Expoziția include cele mai frumoase 135 de fotografii realizate în acest an, în perioada 24 – 31 mai, în Tabăra internațională de fotografie „Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația Foto Club Varadinum Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”.

Tabăra a ajuns la a șaptea ediție, iar expoziția itinerantă va mai ajunge la Carei și Zalău, precum și în câteva din țările de proveniență ale fotografilor participanți.

Proiect cultural unic în țară

„Așa ceva nu mai există în țară. Ne-am fi așteptat să fie replicată ideea și în altă parte, dar deocamdată nu au luat exemplu și alții. Noi am găsit înțelegere și susținere la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, la managerul acestuia, Daniel Săuca. Dânsul ne-a și propus locațiile care meritau atenția noastră”, a explicat, pentru Agerpres, Adela Rusu, vicepreședinta Foto Clubului Varadinum.

„Fiecare participant predă cel puțin 50 de imagini, unii au oferit chiar 200 sau 300, fotografii care sunt o bază de date extraordinară, la momentul prezent.”

Țara Silvaniei făcută și publicului străin

Ediții anterioare ale expoziției au fost prezentate și în alte țări, printre care Polonia, Macedonia de Nord și, anul acesta, Egipt.

„Am reușit astfel, în fiecare an, din 2017 încoace, să dezvăluim o parte minunată din farmecul satelor sălăjene, dar și al celor patru orașe și al municipiului Zalău. E un areal destul de vast în Țara Silvaniei, vorbind de istorie, tradiție, oameni minunați și cred că toate aceste mărturii fotografice trebuie oferite generațiilor ce vor veni”, a spus Daniel Stejeran, fost manager la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”.

„Sălajul are cele mai multe biserici de lemn din zonă, deși se știa că Maramureșul e pe primul loc, noi avem 98 de biserici de lemn, din care 86 sunt în lista de patrimoniu la Ministerul Culturii. Mai nou se dezvoltă mult și zona viticolă. O astfel de tabără poate să pună în lumină toate acestea.”

„Avem o bază de date imensă din care folosim fotografii în diverse materiale de promovare a județului, cât și în revista de cultură a județului, Caiete silvane, pe care o vedeți aici, cu apariție lunară, care va împlini anul viitor, în februarie, 20 de ani. Și, în plus, desigur, în spațiul online, unde promovăm săptămânal imagini din tabără”, a spus, la vernisaj, Daniel Săuca, Managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.”

La tabăra din acest an au participat 11 fotografi de talie internațională: Sara Gabriels (Belgia), Jacky Martin (Franța), Cristina Garzone și Giacomo Laschi (Italia), Menachem Sinai (Israel), Pandula Bandara (Sri Lanka), din România fiind Adela Rusu și Ovi D.Pop (Oradea), Bikfalvi Zsolt (Carei), Dorel Găină (Cluj Napoca) și Dragoș Deme (București).


Expoziția în aer liber de la Oradea rămâne la dispoziția publicului pe parcursul întregii luni octombrie 2024.

Foto credit: Facebook / Centrul de Cultură și Artă Sălaj


Știri recente