FOTO: S-au încheiat lucrările de restaurare la Mănăstirea Probota

La Mănăstirea Probota din orașul Dolhasca, Suceava, a avut loc joi, 24 septembrie,  recepția lucrărilor executate în ultimii doi ani, cu finanțare europeană.

A fost schimbată învelitoarea din șiță a acoperișului bisericii și a elementelor de șarpantă deteriorate. A fost refăcută instalația electrică, montați senzori de detecție fum și antiefracție, precum și sistemul de încălzire prin pardoseală.

©Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Proiectul a vizat și restaurarea beciurilor Caselor Domnești „Petru Rareș” și „Vasile Lupu” din incinta mănăstirii, cu asigurarea factorilor de microclimat în vederea amenajării, în aceste spații, a unui muzeu.

Totodată, au fost refăcute zidurile de incintă, ale clopotniței, turnurilor și ale întregii cetăți medievale redescoperite cu ocazia unor cercetări arheologice efectuate anterior.

©Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

De asemenea, a fost sistematizată curtea interioară a ansamblului și refăcute trotuarele, aleile pietonale, rigolele.

©Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Valoarea totală a proiectului este de 22.665.387,06 lei, din care 22.207.414,51 lei asistență financiară nerambursabilă.

Lucrările au debutat sub îndrumarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen, în iulie 2018. Finalizarea și ultimele detalii, în vederea recepției acestor lucrări, s-au făcut cu binecuvântarea și sprijinul Arhiepiscopului Calinic.

Contractul de finanțare a fost semnat în octombrie 2017. Inițiativa acestui proiect, precum și toate demersurile pentru realizare îi aparțin maicii starețe, stavrofora Marina Țurcanu, reprezentant legal al mănăstirii și manager de proiect.

Necesitatea implementării acestui proiect a fost mai mult decât justificată, având în vedere unicitatea artistică și arhitecturală a monumentului și faptul că această mănăstire este reprezentativă pentru epoca istorică în care a fost construită şi pictată, precizează Arhiepiscopia Sucevei.

Mănăstirea Probota (după denumirea veche Mănăstirea Pobrata) a fost construită în anul 1530 în satul Probota, care aparține în prezent de orașul Dolhasca, de către domnitorul Petru Rareș.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente