FOTO: Infografia inocenței, un demers care vrea „să întoarcă modul sumbru de a ne raporta la Decembrie ’89”

Pe spațiul verde de lângă Biserica Kretzulescu, 1166 de flori – lumânări sub formă de cale „ard” în fiecare seară, între 8 şi 15 noiembrie, în memoria victimelor Revoluţiei din 1989.

Demersul face parte din proiectul „Infografia inocenţei”, al asociaţiei Funky Citizens.

Cel care a conceput instalația, Răzvan Pascu, spune că a dorit să facă „ceva-altceva despre comunism”.

„Eu voiam să fac un infografic cu cifrele Revoluției, pentru că discursul despre ele e fie sec, fie macabru. Așa a apărut Infografia inocenței în Parcul Kretzulescu, practic în Piața Revoluției, unde a început revolta bucureștenilor”.

„Scopul este să întoarcem modul sumbru de a ne raporta la Decembrie ’89, pentru a-l revedea ca pe un moment de nation building, fertil, luminos, născut dintr-un sacrificiu inocent”, a scris pe Facebook inițiatorul.

„Oare am putea să revedem acest moment definitor ca pe o sărbătoare, ca pe o sursă de energie socială?”.

„Memoria Revoluției de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanțe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamația de la Timișoara. Dar mai știm care sunt ele? Mai știm ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Știm numărul eroilor, dar mai știm lupta lor, optimismul și inocența lor? Infografia inocenței tratează tensiunea dintre date și umanitate asupra căreia te invit să meditezi din mijlocul său”, explică Răzvan Pascu.

El îi invită pe bucureșteni să se bucure, în timpul serii, de instalația artistică și menționează că „e fain pt selfie-uri”.

Citește și Constantin Galeriu: Profilul preotului care a oficiat primul parastas pentru eroii din ‘89

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente