FOTO | Cum a redescoperit lumea simbolismul originar al curcubeului, de speranță și încredere în Dumnezeu

Părinți și educatori din întreaga lume au descoperit spontan în timpul pandemiei un mic „truc terapeutic” pentru minte și suflet: au desenat curcubeul împreună cu copiii. Astfel, familiile au regăsit sensul originar al acestuia, ca mesaj de speranță și încredere în Dumnezeu.

Adulții au fost nevoiți, în perioada de pandemie, să întrerupă programul obișnuit al copiilor și să le explice de ce vor petrece o vreme doar acasă. În acest scop, au recurs la un gest semnificativ: desenarea și afișarea curcubeului, simbol biblic pe care uneori îl vedem reprezentat și în pictura unor biserici.

Mesajul în diverse limbi care a însoțit desenele afișate de familii la ferestre și în balcoane a fost:

„Totul va fi bine!”

Fotografii cu desenele copiilor au făcut înconjurul lumii. De la copiii din orașul britanic Bristol, până la elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București sau copiii din Chișinău, lumea a revendicat acest simbol universal al speranței, semn trimis de Dumnezeu lui Noe, împreună cu promisiunea că nu va lăsa lumea să se sfârșească.

Se pare că, în vremuri de criză, lumea se reîntoarce la firesc și la sensurile originare ale lucrurilor. Iar când un simbol este folosit în sensul lui firesc, acesta unește oamenii și dă un sens pozitiv vieții lor.

Copiii de la parohia argeșeană „Sf. Ierarh Nicolae Turculesti – Calinesti” (foto deschidere) au desenat un curcubeu în formă de navă, sau de Arcă a lui Noe, cu crucea la prova și la pupa

Foto sus: Curcubeie desenate de copii și afișate în balcoanele din București și Chișinău.

Foto sus: Fotografii din diaspora românească în Italia (via Ioana Revnic) și de la Satu Mare; desen cu un mesaj de recunoștință și încurajare pentru medici făcut de o elevă a Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București

Foto sus: Imagini surprinse în timpul stării de urgență de fotograful britanic Tom Skipp în orașul Bristol

Imagine din Italia / Foto: theromangirl.wordpress.com

Foto credit: Facebook / Parohia Sf. Ierarh Nicolae Turculesti – Calinesti (deschidere și prima galerie)

 

Comentarii Facebook


Știri recente