FOTO: 7 ierarhi în pelerinaj la Botoșani, în locurile natale ale Patriarhului Teoctist

Luni, cu trei zile înainte de comemorarea Patriarhului Teoctist, 7 ierarhi au efectuat un pelerinaj la Botoșani, în locurile natale ale celui de-al cincilea patriarh al României, dar și la așezămintele monahale din zonă, între care Mănăstirea Vorona, unde a intrat în monahism tânărul Toader Arăpașu.

Patriarhul Teoctist s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni.

Cei șapte ierarhi fuseseră reuniți sâmbătă la Iași, de hramul Catedralei Mitropolitane, apoi duminică au slujit la Mănăstirea Zosin.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Episcopii Ignatie al Hușilor, Andrei al Covasnei și Harghitei, Gurie al Devei și Hunedoarei, Sebastian al Slatinei și Romanaților, Antonie de Bălți și Damaschin Dorneanul au plecat luni pe urmele vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

Cei șapte arhierei la Mănăstirea Vorona. ©Alexandru Moroianu / Doxologia

Primul popas a fost la Mănăstirea Vorona, acolo unde a intrat în monahism tânărul Toader Arăpașu și a viețuit primii doi ani (1929-1931) într-o chilie situată chiar la intrarea în așezământul care, începând cu 1968, a devenit mănăstire de maici.

La chilia tânărului frate de mănăstire Teodor Arăpașu ©Alexandru Moroianu / Doxologia

Citește și: Crucea Patriarhală pentru Maica Teofana Scântei. A împlinit 50 ani de stăreție la Vorona

În continuare, pașii ierarhilor pelerini s-au îndreptat spre Sihăstria Voronei, unde au adus cinstire moaștelor Cuviosului Onufrie, proclamat sfânt la Mănăstirea Vorona pe 7 septembrie 2005, în prezența Patriarhului Teoctist.

Moaștele Sf. Onufrie ©Alexandru Moroianu / Doxologia

În Satul Tocileni, locul de naștere al celui de-al cincilea Patriarh al României, arhiereii au vizitat Casa sa memorială, realizată după o fotografie din arhiva familiei Arăpașu.

Casa memorială a Patriarhului Teoctist. ©Alexandru Moroianu / Doxologia

Următorul obiectiv spiritual a fost biserica din Victoria, comuna Stăuceni, ctitorie a Patriarhului Teoctist, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru fostul conducător al Bisericii Ortodoxe Române.

Parastas în biserica din Victoria ©Alexandru Moroianu / Doxologia

Periplul de suflet al celor șapte ierarhi s-a încheiat la Mănăstirea Popăuți din orașul Botoșani.

Vezi mai multe detalii și fotografii pe Doxologia.

Foto credit: Alexandru Moroianu / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente