Crucea Patriarhală pentru Maica Teofana Scântei. A împlinit 50 ani de stăreție la Vorona

Are aproape 85 de ani și de la vârsta de 8 ani a îmbrățișat viața monahală. Joi, 10 ianuarie 2019, maica stareță Teofana Scântei a primit Crucea Patriarhală, în contextul aniversării a 50 ani de când păstorește obștea Mănăstirii botoșănene Vorona.

Originară din satul botoșănean Chișcăreni, Fevronia (numele primit la naștere) a ajuns la Mănăstirea Agafton la vârsta de 8 ani și nu a mai dorit să plece.

Părinții i-au acceptat dorința și au lăsat-o sub oblăduirea maicii Mitrodora Savel, monahie care s-a ocupat de educația ei, notează Doxologia.

Monahia Teofana Scântei. ©Tudorel Rusu / Doxologia

La 15 ani a plecat la Mănăstirea Râşca. A suferit de pe urma decretului comunist de lichidare a mănăstirilor, fiind alungată de la Râșca în ‘59 împreună cu mai multe maici. A lucrat la Filatura de in şi cânepă din Fălticeni timp de 9 ani.

În 10 ianuarie 1969 Maica Teofana a fost numită stareță la Mănăstirea Vorona, redeschisă prin stăruinţa vrednicului de pomenire Patriarh Iustin Moisescu.

În cei nouă ani de calvar, întregul ansamblu mănăstiresc de la Vorona fusese degradat și abandonat, fiind transformat într-o anexă a CAP-ului. În chilii trăiau animalele, iar Biserica Adormirii Maicii Domnului devenise depozit pentru cereale.

În 50 de ani, în timpul stăreției vrednicei maici, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale şi amenajarea unei noi gospodării anexe, dar și prin sporirea vieții duhovnicești și prin organizarea a numeroase acţiuni filantropice.

Nu mai puțin semnificativ este momentul hramului Mănăstirii Vorona din 7-8 septembrie 2005, când a avut loc Proclamarea canonizării Sfântului Onufrie de la Vorona.

Monahia Teofana felicitată de Mitropolitul Teofan la 50 ani de stăreție. ©Tudorel Rusu / Doxologia

Crucea Patriarhală

Pentru toate eforturile depuse în slujba Bisericii, Maica Teofana a primit recunoașterea Patriarhului României care i-a acordat cea mai înaltă distincție bisericească.

Crucea Patriarhală i-a fost oferită de Mitropolitul Teofan în cadrul unei ceremonii oficiate joi după Sfânta Liturghie:

De asemenea, maica stareță a primit flori și diplome aniversare din partea Prefecturii Botoșani, a Consiliului Județean Botoșani și a Primăriei Vorona.

Obștea Mănăstirii Vorona și Mitropolitul Teofan. ©Tudorel Rusu / Doxologia

Foto credit: Tudorel Rusu / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente