FOTO | 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Documente, fotografii şi cărţi rare expuse la Palatul Patriarhiei

Vernisajul expoziției de documente, fotografii şi cărţi referitoare la Unirea Basarabiei cu România a avut loc marți la ora 12:00 în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei în prezența Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de inițiativă și a subliniat faptul că evenimentul face parte din seria de manifestări prilejuite de Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

„Apreciem în mod deosebit această expoziție ca pe o cultivare a memoriei naționale și eclesiale”, a spus ierarhul.

Potrivit Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, instituția care a organizat evenimentul, au fost expuse la Palatul Patriarhiei fotografii cu membrii Sfatului Țării din 1918, cărți rare și facsimile cu documentele care au consfințit acest moment important al Unirii.

Directorul Bibliotecii Sf. Sinod a explicat că imaginile și lucrările expuse sunt foarte rare întrucât s-a scurs mult timp de la eveniment și, de asemenea, originalele au avut de suferit în urma „războaielor, cenzurii și epurărilor regimului comunist”.

PS Ieronim i-a îndemnat pe cei prezenți la vernisaj să privească cu atenție exponatele care au avut un rol important în istoria poporului român.

„Cred că a venit vremea să ne preocupăm mai mult de restaurare, de reîntoarcere la ceea ce a fost bun și drept în istoria poporului nostru”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Lucrul acesta trebuie înțeles și de popoarele vecine. O bună vecinătate, o frățietate și o cooperare pe temeiul aceluiași fel de creștinism pe care îl avem este foarte importantă. Trebuie să construim poduri de unitate, de înțelegere, să reparăm greșelile și ambițiile istoriei, sau ale unor oameni din istorie, care nu au fost juste, au aruncat în suferință și au dus la nenumărate jertfe”, a adăugat ierarhul.

La final, Episcopul vicar patriarhal s-a rugat lui Dumnezeu „să binecuvinteze poporul nostru și pe toți cei care cu dreaptă credință și conștiință românească se apleacă asupra tuturor paginilor de glorie și de adevăr ale istoriei noastre”.

Anterior vernisajului, PS Ieronim Sinaitul a oficiat o slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii din 27 martie 1918. În toate Eparhiile Patriarhiei Române au fost oficiate slujbe de Te Deum cu prilejul aniversării a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României. Detalii aici.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente